Η Νέα Υόρκη καταργεί την υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους

Η Νέα Υόρκη ετοιμάζεται να καταργήσει την υποχρεωτικότητα της χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους Facebook Twitter
Getty Image
0

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την άρση του μέτρου περί υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τους περισσότερους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ανέφεραν οι New York Times.

Η απόφαση ακολουθεί αντίστοιχες κινήσεις άλλων πολιτειών, καθώς παρατηρείται μείωση στην έκρηξη κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η υποχρεωτικότητα της μάσκας έχει αμφισβητηθεί στο δικαστήριο και η κυβερνήτης σκοπεύει να άρει το μέτρο αντί να επιδιώξει να το ανανεώσει, αναφέρουν οι NYT, επικαλούμενοι τρία άτομα που ενημερώθηκαν για την συγκεκριμένη κίνηση.

Παραμένει ασαφές ωστόσο, εάν η διοίκηση της Χότσουλ θα ανανεώσει ή θα καταργήσει ένα ξεχωριστό μέτρο υποχρωτικότητας της μάσκας στα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης που πρόκειται να λήξει σε δύο εβδομάδες.

Η Χότσουλ αποκάλεσε τη γενική υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας προσωρινή όταν την επέβαλε στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον απειλούσε να καταπονήσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Αξιωματούχοι σε πολλές άλλες πολιτείες υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, μεταξύ αυτών Νιου Τζέρσεϊ, Καλιφόρνια, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ και Όρεγκον, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι άρουν το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. 

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι αρχές ανέφεραν ότι το κύμα των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό, οι νοσηλείες και οι θάνατοι υποχώρησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου στο τέλος του 2021.

Ωστόσο, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Δρ Ροσέλ Γουαλένσκι, δήλωσε στο Reuters χθες, ότι με τα κρούσματα να είναι ακόμη υψηλά σε εθνικό επίπεδο, «τώρα δεν είναι η στιγμή» να σταματήσει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους. 

Η χαλάρωση των μέτρων αυτών σηματοδοτεί την τάση των πολιτικών να απομακρύνουν την αίσθηση των κατοίκων, που έχουν κουραστεί από την πανδημία, από μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να στραφούν προς τη θεραπεία του ιού ως μέρος της καθημερινής ζωής.

Ένας δικαστής της πολιτείας της Νέας Υόρκης απέρριψε την απόφαση της Χότσουλ τον περασμένο μήνα, κρίνοντας ότι είχε υπερβεί την εξουσία της.

Ωστόσο, εφέτης δικαστής είχε αντίθετη άποψη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σε μία υπόθεση που παραμένει υπό δικαστικό έλεγχο.

Με πληροφορίες του Reters/New YrokTimes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ