Η Μολδαβία ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση του μεγιστάνα Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ - Κατηγορείται για κλοπή 1 δισ. δολ.

Η Μολδαβία ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση του μεγιστάνα Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ - Κατηγορείται για κλοπή 1 δισ. δολ. Facebook Twitter
Η Μολδαβία ζητά την έκδοση του πρώην βουλευτή και μεγιστάνα Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ - Κατηγορείται για κλοπή 1 δισ, δολ. (EPA)
0

Η Μολδαβία ζήτησε από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον μεγιστάνα και πρώην μέλος του κοινοβουλίου Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ, που κατηγορείται για συμμετοχή σε κλοπή 1 δισ. δολ. από τράπεζες το 2014-2015.

Ο Πλαχότνιουκ, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Μολδαβίας, είχε μεγάλη επιρροή στην πολιτική ζωή ενώ ηγείτο του Δημοκρατικού Κόμματος και είχε υπηρετήσει τρεις φορές ως μέλος του κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια, πέρυσι, μετά την ήττα στις εκλογές, μετακόμισε στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλεξάντερ Στοένογκλο δήλωσε ότι ο μεγιστάνας κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβιασμό και απάτη.

Οι εκπρόσωποι του Πλαχότνιουκ δεν προχώρησαν σε σχολιασμό αλλά οι δικηγόροι του πέρυσι αρνήθηκαν ότι είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση, που έγινε γνωστή ως η «κλοπή του αιώνα».

Τότε, είχε κλαπεί από τρεις τράπεζες της Μολδαβίας, ποσό ισοδύναμο με το ένα όγδοο της ετήσιας παραγωγής της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δήλωσε πως οι ενέργειες του μεγιστάνα υπονόμευσαν το κράτος δικαίου και «έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο την ανεξαρτησία των δημοκρατικών θεσμών στη Μολδαβία».

Στις εκλογές του 2019, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Μολδαβίας,το οποίο δεν διαθέτει παρά 36 βουλευτές στο 101μελές κοινοβούλιο, μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση χάρη στην υποστήριξη 27 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος που ίδρυσε ο εξόριστος ολιγάρχης Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM