Η Μέρκελ στηρίζει τον Βέμπερ ως υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν

Η Μέρκελ στηρίζει τον Βέμπερ ως υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν Facebook Twitter
Ο 46χρονος Βέμπερ είναι επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο και, εφόσον λάβει τη στήριξη και άλλων κομμάτων που ανήκουν στην ομάδα, θα είναι ο βασικός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. (EPA)
0

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στηρίζει την προσπάθεια του συντηρητικού Μάνφρεντ Βέμπερ να ηγηθεί της εκστρατείας των κεντροδεξιών κομμάτων ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες.

Ο 46χρονος Βέμπερ είναι επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο και, εφόσον λάβει τη στήριξη και άλλων κομμάτων που ανήκουν στην ομάδα, θα είναι ο βασικός υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Τα κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ βρίσκονται στην κυβέρνηση σε εννέα από τις 28 χώρες της ΕΕ και εμφανίζονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Η Μέρκελ, που ως επικεφαλής του πολυπληθέστερου και πιο πλούσιου κράτους μέλους της ΕΕ ασκεί μεγάλη επιρροή στην επιλογή του ΕΛΚ για τον υποψήφιό του για την προεδρία της Κομισιόν, πιστεύεται ότι επιθυμεί να δει έναν Γερμανό στη θέση αυτή. Εξάλλου έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ένας Γερμανός είχε βρεθεί στη θέση αυτή.

Γερμανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η καγκελάριος, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, συμφώνησε να στηρίξει τον Βέμπερ, που ανήκει στο βαυαρικό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Βέμπερ επιχειρεί να κερδίσει τη στήριξη και άλλων μελών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ενόψει ενός συνεδρίου στο Ελσίνκι τον Νοέμβριο στη διάρκεια του οποίου θα επιλεγεί ο υποψήφιος της πολιτικής ομάδας.

Αν και το CSU είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU) της Μέρκελ, ακολουθεί μια πιο δεξιά πολιτική και θεωρείται σύμμαχος ηγετών της ανατολικής Ευρώπης, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, γνωστού επικριτή της επιθυμίας των Βρυξελλών για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM