Το κοινοβούλιο της Σουηδίας εξέλεξε σήμερα την ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και νυν υπουργό Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας.

 

Θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν αφού την ψήφισαν συνολικά 117 βουλευτές, ενώ 57 απείχαν και 174 ψήφισαν κατά. Ένας βουλευτής ήταν απών.

 

Σύμφωνα με το σύστημα της Σουηδίας, ένας υποψήφιος πρωθυπουργός δεν χρειάζεται την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, αρκεί να μην έχει πλειοψηφία ή 175 ψήφους εναντίον του.

 

Η 54χρονη, η οποία ανέλαβε την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών νωρίτερα αυτό το μήνα, κατέληξε σε συμφωνία με το Αριστερό Κόμμα αργά την Τρίτη για αύξηση των συντάξεων με αντάλλαγμα την υποστήριξή του στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

 

Είχε λάβει προηγουμένως την υποστήριξη του εταίρου συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων, καθώς και του Κόμματος του Κέντρου.

 

Ωστόσο, η Άντερσον αντιμετώπισε την πρώτη της αποτυχία ακόμη και πριν από την εκλογή της την Τετάρτη.

 

Το Κόμμα του Κέντρου ανακοίνωσε ότι ενώ δεν θα αντιταχθεί στην Άντερσον στην ψηφοφορία για την πρωθυπουργία, θα αποσύρει την υποστήριξή του για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης που θα ψηφιστεί αργότερα σήμερα, λόγω των παραχωρήσεων που έγιναν προς την Αριστερά.

 

Αυτό σημαίνει ότι η Άντερσον θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να κυβερνήσει με έναν προϋπολογισμό που θα παρουσιάσουν οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες.

 

Η Άντερσον θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της και θα παρουσιάσει την κυβέρνησή της την Παρασκευή.

 

Ο Στέφαν Λεβέν παραιτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου μετά από επτά χρόνια ως πρωθυπουργός σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση με στόχο να δώσει στον διάδοχό του χρόνο να προετοιμαστεί για τις γενικές εκλογές της χώρας του Σεπτεμβρίου 2022.

 

Παρά το γεγονός ότι η Σουηδία είναι ένα έθνος που υπερασπίζεται εδώ και καιρό την ισότητα των φύλων, η Σουηδία δεν είχε ποτέ μια γυναίκα πρωθυπουργό.

 

Όλες οι άλλες σκανδιναβικές χώρες, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία και Ισλανδία, είχαν στο παρελθόν γυναίκες να ηγούνται των κυβερνήσεών τους.

 

Με πληροφορίες του France24