Η Μαγιόρκα λέει «όχι» στην Airbnb - Αυστηρές αποφάσεις

Η Μαγιόρκα λέει «όχι» στην Airbnb - Αυστηρές αποφάσεις Facebook Twitter
0

Οι αντιδράσεις για την Airbnb όλο και πληθαίνουν με τη Μαγιόρκα να αποφασίζει δραστικά μέτρα.

Η τοπική κυβέρνηση της Πάλμα ντε Μαγιόρκα προχώρησε τελικά σε λήψη μέτρων προκειμένου να βάλει φραγμό στις επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου τουριστικού ρεύματος.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας της Μαγιόρκα δρομολόγησαν την απαγόρευση της τουριστικής ενοικίασης ιδιωτικών σπιτιών και διαμερισμάτων.

Αυτό που θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στο εξής είναι η ενοικίαση μονοκατοικιών από τουρίστες στην αστική περιοχή της Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Ωστόσο, θα απαγορεύονται οι ενοικιάσεις καταλυμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες αγροτικές περιοχές, πλησίον του αεροδρομίου ή σε επιχειρηματικές περιοχές. Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ωστόσο αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία. Η διάταξη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Στις ενοικιάσεις ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες έχουν τεθεί ήδη αρκετές απαγορεύσεις στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τηρούσαν τις ισχύουσες διατάξεις, προσφέροντας τα καταλύματά τους προς ενοικίασης σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Airbnb, η Wimdu και άλλες.

Η εξάπλωση των ενοικιάσεων μέσω εταιρειών όπως η Airbnb δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους πολλών τουριστικών περιοχών – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, τόσο σε νησιά όσο και σε αστικά κέντρα.

Ιδιαίτερα οξύ ήταν το πρόβλημα και στη Μαγιόρκα, όπου χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν επανειλημμένα στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψουν το κόστος ενοικίασης ακινήτων. Γεγονός είναι ότι τα ενοίκια στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα αυξήθηκαν κατά 40% την τελευταία πενταετία.

Πάντως, παρά τη γενικευμένη πίεση να μπει φραγμός στις ενοικιάσεις ιδιωτικών καταλυμάτων σε τουρίστες στην περιοχή, δεν λείπουν και φωνές κριτικής για την απόφαση των τοπικών αρχών.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων στηλιτεύει το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα θα στερηθούν στο εξής το δικαίωμα να ενοικιάζουν τα καταλύματά τους και ως εκ τούτου χάνουν και τα έσοδα που απορρέουν από την ενοικίαση.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να αφαίρεσε από τον μικρότερο αδελφό του όλους τους βασιλικούς τίτλους και τις διακρίσεις, αλλά παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφρουράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του φερόμενου ως δράστη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπά εναντίον της μετανάστευσης, που λέει ότι αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια»
LIFO NEWSROOM
ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Αρκτική: «Μετατρέπεται σε στρατηγικό θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού» προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής, επισημαίνοντας την εκτεταμένη στρατιωτική αναδιάρθρωση της Ρωσίας και το ενδιαφέρον της Κίνας
LIFO NEWSROOM