Η Le Monde κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μία παιδική ζωγραφιά προσφυγόπουλου από τη Συρία

Η Le Monde κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μία παιδική ζωγραφιά ενός προσφυγόπουλου από τη Συρία Facebook Twitter
Η ζωγραφιά του μικρού Τζαμάλ, στο εξώφυλλο μιας ειδικής έκδοσης της Le Monde
0

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε μια ειδική έκδοση παρουσιάζει σχέδια παιδιών από τις εμπόλεμες περιοχές και το σκίτσο του εξωφύλλου είναι αυτό του 12χρονου Τζαμάλ που βρίσκεται σε ένα ελληνικό νησί.

Τα σχέδια του αφιερώματος προέρχονται από το πρότζεκτ «Deflagrations», που έχει ως αποστολή να διασώσει, να διατηρήσει και να εκθέσει τον πόλεμο και τις βίαιες συγκρούσεις και καταστάσεις σε εμπόλεμες ζώνες και καταυλισμούς, μέσα από το βλέμμα των παιδιών. Τα σχέδια του αφιερώματος έχουν παραχθεί από παιδιά, ανάμεσα στο 2012 και το 2020 σε σχολεία της Συρίας ή σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία, την Τουρκία ή την Ελλάδα.

Προκειμένου τα παιδιά να προστατευθούν και να μην αντιμετωπίσουν κανενός είδους τιμωρία έχει διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Μέρος αυτών των αρχείων εκτίθεται προς το παρόν στο Mucem, στη Μασσαλία, και δημοσιεύονται στον κατάλογο «Dessins d’enfants et violences de masses » που εκδόθηκε από τον Zérane S. Girardeau, 2021).

Σχέδιο ενός 14χρονου κοριτσιού, σε εργαστήριο καλλιτεχνικής έκφρασης, στο Χαλέπι, το καλοκαίρι του 2013. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν μια επίθεση μέσα πόλη. Facebook Twitter
Σχέδιο ενός 14χρονου κοριτσιού, σε εργαστήριο καλλιτεχνικής έκφρασης, στο Χαλέπι, το καλοκαίρι του 2013. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν μια επίθεση μέσα πόλη.
Η Le Monde κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μία παιδική ζωγραφιά προσφυγόπουλου από τη Συρία Facebook Twitter
Σχέδιο που έγινε το 2012 από ένα παιδί της Συρίας (η ακριβής ηλικία του δεν είναι γνωστή) σε ένα στρατόπεδο προσφύγων που βρίσκεται στην Αντιόχεια, μια τουρκική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το πρότζεκτ Deflagrations έθεσε μέρος των αρχείων του στη διάθεση της παγκόσμιας κοινότητας. «Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, η πρόσβαση στη Συρία έχει γίνει δύσκολη για δημοσιογράφους και φωτογράφους», γράφουν. «Η λογοκρισία που επιβάλλει το καθεστώς και οι Ρώσοι σύμμαχοί του έχει επιδεινωθεί με περιορισμούς στα σύνορα που ελέγχονται από την Τουρκία και το Ιράκ. Ο φόβος που απειλεί τους Σύρους είναι ένα άλλο σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο. Πώς, λοιπόν, να δείξουμε στη Συρία; να προκαλέσει τη συνάντηση απαραίτητη για την έκθεση, για την έρευνα;», αναρωτήθηκαν οι άνθρωποι πίσω από το πρότζεκτ.

«Η αποτυχία να ξεκινήσουμε ένα διάλογο με βάση την πραγματικότητα, μας οδήγησε στην απόφαση να δημοσιεύσουμε σχέδια παιδιών από τη Deraa, τη Rakka, το Aleppo και άλλες περιοχές. Η αναπαραγωγή των σχεδίων δίνει στους νέους ένα μέρος του δικαιώματός τους να εκφράσουν - μια ελευθερία που είχαν διεκδικήσει το 2011 – να εκθέσουν τη δική τους πλευρά της ιστορίας.

Η Le Monde κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μία παιδική ζωγραφιά ενός προσφυγόπουλου από τη Συρία Facebook Twitter
Ο Χαϊντάρ έκανε αυτό το σχέδιο το 2012 στη Ράκκα. Ήταν 11 χρονών εκείνη την εποχή και η πόλη του, όπως και πολλές πόλεις στη Συρία, ήταν η σκηνή διαδηλώσεων που το καθεστώς βομβάρδιζε με βόμβες που έπεφταν από στρατιωτικά ελικόπτερα.
Η Le Monde κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μία παιδική ζωγραφιά προσφυγόπουλου από τη Συρία Facebook Twitter
Σχέδιο που έγινε το 2015 από ένα 13χρονο αγόρι σε ένα σχολείο στο Χαλέπι που βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Η στολή του στρατιώτη φέρει τη συριακή σημαία του καθεστώτος, εμπνευσμένη από τον αραβικό εθνικισμό (δύο αστέρια ανάμεσα στις κόκκινες και τις μαύρες ρίγες).

Ο Τζαμάλ έφυγε από το Χαλέπι όταν ήταν πέντε ή έξι ετών. Έφτασε στην Ελλάδα με μια λέμβο από καουτσούκ και τώρα βρίσκεται ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο. Ήταν 12 ετών, το 2020, όταν έκανε αυτό το σχέδιο «για τον πόλεμο» με τη βοήθεια ενός άλλου παιδιού, του Αχμάντ, «Παλαιστίνιου φίλου»στο στρατόπεδο : «Το σχέδιό μου δείχνει την καταστροφή. Η Συρία καταστρέφεται. Τίποτα δεν είναι στη θέση του, όπως τα χρώματα σε αυτό το σχέδιο».

Η Le Monde κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μία παιδική ζωγραφιά προσφυγόπουλου από τη Συρία Facebook Twitter
Η περιγραφή της πόλης Rakka, της πρωτεύουσας της Συρίας του Ισλαμικού Κράτους (IS) από το 2013 έως το 2017, σχεδιάστηκε το 2019 από έναν από τους κατοίκους του, ηλικίας 12 ετών. Κάτω από το αεροπλάνο που εκτοξεύει τη βόμβα, στα δεξιά, βρίσκεται η πλατεία Al-Naim, όπου πραγματοποιήθηκαν δημόσιες εκτελέσεις και όπου εμφανίστηκαν κομμένα κεφάλια, καθώς και μαύρες σημαίες του ISIS.
Η Le Monde κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μία παιδική ζωγραφιά προσφυγόπουλου από τη Συρία Facebook Twitter
«Οι τρόφιμοι στη φυλακή» έγραψε στο σχέδιό του ένα αγόρι από το Χαλέπι, ηλικίας 11 ή 12 ετών. Μέχρι την κατάληψη του ανατολικού τμήματος της πόλης το καλοκαίρι του 2012 από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές συνελήφθησαν μαζικά. Ο συστηματικός βασανισμός από το καθεστώς ήταν στρατηγικό όπλο για να ενσταλάξει τον τρόμο στους κατοίκους.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία το 2011, τα παιδιά δε γλύτωσαν από καμία από τις βιαιοπραγίες (βομβαρδισμοί, μάχες, κράτηση, βασανιστήρια) που είχαν επιβληθεί σε ενήλικες. Οι νεότεροι ήταν ο στόχος των εθνοτικών αντιποίνων, των σφαγών, των απαγωγών και της κράτησης για λύτρα ή να καμφθεί η αντίσταση των ηλικιωμένων συγγενών τους. Ο ρόλος τους όμως δεν περιορίζεται στον ρόλο του θύματος. Εγγράφοντας το πρώτο επαναστατικό σύνθημα στον τοίχο ενός σχολείου, ήταν οι εμπνευστές της λαϊκής εξέγερσης, ηθοποιοί στις διαδηλώσεις και παιδικοί στρατιώτες. Παντού και πάντα, άμεσοι μάρτυρες του πολέμου και της εξορίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Η Τανσού Τσιλέρ υποστηρίζει τον υποψήφιο του Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη

Διεθνή / Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Η Τανσού Τσιλέρ υποστηρίζει τον υποψήφιο του Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη

Γιατί η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας υποστηρίζει τον Μουράτ Κουρούμ στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία - Τα κατασκευαστικά σκάνδαλα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Πρώτη προεκλογική συγκέντρωση Ιμάμογλου - Βολές για την καταστροφή στο χρυσωρυχείο

Διεθνή / Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Πρώτη προεκλογική συγκέντρωση Ιμάμογλου - Βολές για την καταστροφή στο χρυσωρυχείο

Ο αρχηγός των κεμαλιστών του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκίας, πραγματοποίησαν την πρώτη τους τοπική προεκλογική συγκέντρωση
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Επίθεση Τραμπ στον πρίγκιπα Χάρι: Πρόδωσε την βασίλισσα - Αν εκλεγώ πρόεδρος θα είναι «μόνος του»

Διεθνή / Επίθεση Τραμπ στον πρίγκιπα Χάρι: Πρόδωσε την βασίλισσα - Αν εκλεγώ πρόεδρος θα είναι «μόνος του»

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε πυρά κατά του πρίγκιπα Χάρι και δήλωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε πολύ «συμπονετικός» με τον Βρετανό γαλαζοαίματο - Τι συμβαίνει με τη βίζα του Χάρι;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ