Η κυβέρνηση Τραμπ συζήτησε την πιθανότητα πυρηνικής δοκιμής μετά από δεκαετίες

Η κυβέρνηση Τραμπ συζήτησε την πιθανότητα πυρηνικής δοκιμής μετά από δεκαετίες Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση Τραμπ συζήτησε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πρώτη πυρηνική δοκιμή από το 1992 και, αν τελικά δώσει το πράσινο φως για μία «δοκιμαστική έκρηξη», θα τερματίσει ένα κρίσιμο μορατόριουμ με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις ισορροπίες με τις υπόλοιπες πυρηνικές δυνάμεις. 

Την αποκάλυψη έκανε η Washington Post, ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος, που επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο και δύο πρώην αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα συζητήθηκε σε επίπεδο κορυφαίων υπηρεσιών ασφαλείας στις 15 Μαΐου, σε σύσκεψη όπου υψηλόβαθμα στελέχη κατηγόρησαν την Κίνα και τη Ρωσία ότι εκτελούν κρυφά πυρηνικές δοκιμές μικρής κλίμακας.

Ο ανώτατος αξιωματούχος που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, σχολίασε ότι μια επίδειξη ταχύτατης δοκιμής θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη διαπραγματευτικά στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον αναζητά μια τριμερή συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών οπλοστασίων με την Ρωσία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ υποπτεύονται πως Ρωσία και Κίνα έχουν παραβιάσει τη συμφωνία κάνοντας δοκιμές είτε μικρού μεγέθούς είτε υπογείως, χωρίς τα «μανιτάρια» των δοκιμών κιλοτόνων άλλων δεκαετιών. Και οι δύο χώρες αρνούνται επισήμως τα πάντα.

Η τελευταία εκρηκτική δοκιμή των ΗΠΑ, έγινε τον Σεπτέμβριο του 1992 και οι ΗΠΑ παραμένουν μέχρι σήμερα η μόνη χώρα που χρησιμοποίησε πυρηνικό όπλο εν καιρώ πολέμου. Η ακτινοβολία από την βόμβα στην Χιροσίμα σκότωσε περίπου 80.000 ανθρώπους και εκείνη στο Ναγκασάκι ακόμα 70.000. Από το 1945 τουλάχιστον 8 χώρες έχουν προβεί συνολικά σε 2.000 πυρηνικές δοκιμές. Πάνω τις μισές έχουν γίνει από τις ΗΠΑ. 

Πόσες χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα

 

Οι τρομακτικές υγειονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες οδήγησαν σε μία σχεδόν παγκόσμια συμφωνία για τα όπλα αυτού του τύπου. Η περίφημη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων τέθηκε σε ισχύ στις 5 Μαρτίου 1970 και μέχρι σήμερα έχει υπογραφεί από 191 χώρες, πέντε εκ των οποίων αναγνωρίζονται ως πυρηνικά κράτη: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Κίνα.

Συνολικά, τουλάχιστον εννέα χώρες θεωρείται ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα: οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα είχαν αναπτύξει και δοκιμάσει πυρηνικές βόμβες πριν την συμφωνία που προβλέπει ότι και αυτές θα πρέπει να μειώσουν το οπλοστάσιό τους. Αυτές οι χώρες είναι και τα μόνα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αρχικά ως διάρκεια της συμφωνίας είχε οριστεί μία 25ετία, αλλά το 1995 αποφασίστηκε να ισχύσει επ' αόριστον. Η συνθήκη συντίθεται από τρεις «πυλώνες»: τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, τον αφοπλισμό και την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Το Ισραήλ, που ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την κατοχή πυρηνικών κεφαλών, η Ινδία και το Πακιστάν ουδέποτε υπέγραψαν την συμφωνία ενώ η Βόρεια Κορέα αποσύρθηκε από αυτήν το 2003.

Το Ιράν ξεκίνησε το δικό του πυρηνικό πρόγραμμα το 1950 και επιμένει ότι οι σκοποί του παραμένουν ειρηνικοί. Ωστόσο υπήρχε η υποψία ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν απλώς ένα προκάλυμμα για την ανάπτυξη όπλων και το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις το 2010. 

Το 2015 το Ιράν συμφώνησε με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις ότι θα υποχωρούσε στο ζήτημα της κλίμακας του προγράμματος με εμπορικά ανταλλάγματα, αλλά ο κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ οπισθοχώρησε από την συμφωνία τον Μάιο του 2018. 

Πόσα πυρηνικά όπλα υπάρχουν «εκεί έξω»

Υπολογίζεται πως ο αριθμός των πυρηνικών όπλων έχει μειωθεί από 70.300 το 1986 σε περίπου 13.900 σήμερα. Οι ενεργές πυρηνικές κεφαλές είναι τουλάχιστον 3.750. Ωστόσο η ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εκτιμά ότι ενώ ΗΠΑ, Ρωσία και Βρετανία μειώνουν τα αποθέματά τους, η Κίνα, το Πακιστάν, η Ινδία και η Βόρεια Κορέα κατασκευάζουν περισσότερα. 

Από την πρώτη πυρηνική δοκιμή Trinity του 1945 μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν κατασκευάσει περίπου 6.185 πυρηνικές κεφαλές, η Ρωσία 6.500, η Βρετανία 215, η Γαλλία 300, η Κίνα 290, η Ινδία 130 με 140, το Πακιστάν 150 με 160, η Βόρεια Κορέα 20 με 30 και το Ισραήλ 80-90.

Το 2017, πολλά κράτη στήριξαν μια συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών που πρότεινε την απαγόρευσή τους. Ωστόσο χώρες με πυρηνικά όπλα όπως η ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία αντιτάχθηκαν στο σύμφωνο. Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ του BBC, η Βρετανία ήδη αναβαθμίζει το πυρηνικό οπλοστάσιο και οι ΗΠΑ μπορεί να ξοδέψουν συνολικά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2040 για τον ίδιο σκοπό.  

Παρ' όλα αυτά οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις συμφωνούν με την απαγόρευση των δοκιμών. Κάθε χρόνο, κορυφαίοι αξιωματούχοι, επικεφαλής πυρηνικών εργαστηρίων και ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης στις ΗΠΑ πρέπει να ελέγχουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία του οπλοστασίου χωρίς δοκιμές. Επισήμως, η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με την Ρωσία και την Κίνα, οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων, αλλά διατηρούν το δικαίωμα να το πράξουν, αν οι άλλες δύο χώρες αρνηθούν να διαπραγματευτούν για τα δικά τους προγράμματα. 

Αποχώρηση και από τη συνθήκη Open Skies

Οι συζητήσεις για την πυρηνική δοκιμή έρχονται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρση των ΗΠΑ από μία άλλη σημαντική συνθήκη για τον έλεγχο των όπλων, τη συνθήκη των «Ανοιχτών Ουρανών» (Open Skies).

Η συνθήκη «ηλικίας» 30 ετών είχε σχεδιαστεί ώστε να μειώσει τις πιθανότητες κάποιας πολεμικής σύρραξης από «ατύχημα» επιτρέποντας τις αμοιβαίες αναγνωριστικές πτήσεις από αεροσκάφη των 34 χωρών που την είχαν υπογράψει. Η προγραμματισμένη αυτή υποχώρηση αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο «ψυχρότητας», καθώς η κυβέρνηση του Τραμπ είχε αποσυρθεί και από την συμφωνία με τη Ρωσία για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, και πάλι επικαλούμενος ρωσικές παραβιάσεις. 

Η συζήτηση για μια μελλοντική πυρηνική δοκιμή συνεχίζεται, σύμφωνα την ίδια υψηλοβαθμη πηγή που επικαλείται η WP, την ώρα που άλλες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση Τραμπ να έχει ήδη αποφασίσει ότι πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα ως απάντηση στην απειλή που συνιστούν Κίνα και Ρωσία, αποφεύγοντας την επιστροφή στις δοκιμές. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της Washington Post.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκαν πολύ σοβαρές ενστάσεις, κυρίως από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας για τα Πυρηνικά (NNSA), όπως αποκαλύπτουν δύο άτομα που γνωρίζουν όσα διαμείφθηκαν στη διαβούλευση αλλά ούτε η NNSA δέχτηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας συντηρητικός ακτιβιστής και προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM