Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει 4 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα

Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει 4 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε δεσμεύσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα του ΟΗΕ που στηρίζει περισσότερες από 100 χώρες στην προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή.

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφερε: «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποσύρει κάθε εκκρεμή δέσμευση προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα».

Το Πράσινο Ταμείο επιβεβαίωσε την απόφαση, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκε για την επίσημη απόσυρση των αμερικανικών δεσμεύσεων.

Ιστορικό της δέσμευσης των ΗΠΑ

Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα ιδρύθηκε το 2010 για τη χρηματοδότηση έργων καθαρής ενέργειας και προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής έργα ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δεσμευτεί να προσφέρει 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ισοφαρίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης Ομπάμα, καθιστώντας τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο μεμονωμένο συνεισφέροντα στο ταμείο με συνολική δέσμευση 6 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, μόνο 2 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν καταβληθεί, αφήνοντας 4 δισ. σε εκκρεμότητα.

Η απόσυρση της χρηματοδότησης ακολουθεί την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή, μέτρο που υπέγραψε την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο.

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει άμεσα τον προϋπολογισμό του Πράσινου Ταμείου, αλλά περιορίζει τις μελλοντικές του δυνατότητες.

«Το Ταμείο στοχεύει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό του σε τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Αν οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν πλήρως, η ικανότητά μας να υποστηρίξουμε τις κλιματικές φιλοδοξίες των αναπτυσσόμενων χωρών θα περιοριστεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

Με πληροφορίες από Politico


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM