Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει 4 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα

Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει 4 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε δεσμεύσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα του ΟΗΕ που στηρίζει περισσότερες από 100 χώρες στην προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή.

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφερε: «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποσύρει κάθε εκκρεμή δέσμευση προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα».

Το Πράσινο Ταμείο επιβεβαίωσε την απόφαση, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκε για την επίσημη απόσυρση των αμερικανικών δεσμεύσεων.

Ιστορικό της δέσμευσης των ΗΠΑ

Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα ιδρύθηκε το 2010 για τη χρηματοδότηση έργων καθαρής ενέργειας και προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής έργα ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δεσμευτεί να προσφέρει 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ισοφαρίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης Ομπάμα, καθιστώντας τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο μεμονωμένο συνεισφέροντα στο ταμείο με συνολική δέσμευση 6 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, μόνο 2 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν καταβληθεί, αφήνοντας 4 δισ. σε εκκρεμότητα.

Η απόσυρση της χρηματοδότησης ακολουθεί την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή, μέτρο που υπέγραψε την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο.

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει άμεσα τον προϋπολογισμό του Πράσινου Ταμείου, αλλά περιορίζει τις μελλοντικές του δυνατότητες.

«Το Ταμείο στοχεύει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό του σε τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Αν οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν πλήρως, η ικανότητά μας να υποστηρίξουμε τις κλιματικές φιλοδοξίες των αναπτυσσόμενων χωρών θα περιοριστεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

Με πληροφορίες από Politico


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Δεν μπορείτε να προσαρτήσετε άλλες χώρες»: Δανία και Γροιλανδία απαντούν στον Τραμπ

Η νέα τοποθέτηση από τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι διορίζει ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το αρκτικό νησί
THE LIFO TEAM
Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Καθημερινά, περίπου 130 μωρά γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται
THE LIFO TEAM