Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει 4 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα

Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει 4 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε δεσμεύσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα του ΟΗΕ που στηρίζει περισσότερες από 100 χώρες στην προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή.

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφερε: «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποσύρει κάθε εκκρεμή δέσμευση προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα».

Το Πράσινο Ταμείο επιβεβαίωσε την απόφαση, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκε για την επίσημη απόσυρση των αμερικανικών δεσμεύσεων.

Ιστορικό της δέσμευσης των ΗΠΑ

Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα ιδρύθηκε το 2010 για τη χρηματοδότηση έργων καθαρής ενέργειας και προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής έργα ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δεσμευτεί να προσφέρει 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ισοφαρίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης Ομπάμα, καθιστώντας τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο μεμονωμένο συνεισφέροντα στο ταμείο με συνολική δέσμευση 6 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, μόνο 2 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν καταβληθεί, αφήνοντας 4 δισ. σε εκκρεμότητα.

Η απόσυρση της χρηματοδότησης ακολουθεί την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή, μέτρο που υπέγραψε την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο.

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει άμεσα τον προϋπολογισμό του Πράσινου Ταμείου, αλλά περιορίζει τις μελλοντικές του δυνατότητες.

«Το Ταμείο στοχεύει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό του σε τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Αν οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν πλήρως, η ικανότητά μας να υποστηρίξουμε τις κλιματικές φιλοδοξίες των αναπτυσσόμενων χωρών θα περιοριστεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

Με πληροφορίες από Politico


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM