Η Κροατία αποσύρει το νικητήριο αλλά μάλλον κλεμμένο σχέδιο για το νόμισμα του ευρώ

Η Κροατία αποσύρει το νικητήριο αλλά μάλλον κλεμμένο σχέδιο για το νόμισμα του ευρώ Facebook Twitter
0

Η εθνική τράπεζα της Κροατίας ανακοίνωσε νέο διαγωνισμό για το σχέδιο του νομίσματος του ενός ευρώ στη χώρα μετά από ένα σκάνδαλο περί κλοπής του σχεδίου.

Το σκάνδαλο οδήγησε σε απόσυρση του νομίσματος. Η Κροατία ετοιμάζεται να υιοθετήσει το νόμισμα του ευρώ το 2023 και την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε τους νικητές ενός διαγωνισμού, τα σχέδια των οποίων επρόκειτο να απεικονίζονται στα νέα νομίσματα της χώρας.

Η διαμάχη επικεντρώθηκε γύρω από ένα σχέδιο με ένα κουνάβι που στέκεται σε ένα κλαδί και το οποίο ήταν εντυπωσιακά παρόμοιο με μια φωτογραφία του Βρετανού φωτογράφου Iain H Leach. Αυτό ξεκίνησε μία διαμάχη ότι το σχέδιο ήταν κλεμμένο.

Η Κροατία αποσύρει το νικητήριο αλλά μάλλον κλεμμένο σχέδιο για το νόμισμα του ευρώ Facebook Twitter


Η εικόνα υποτίθεται πως θα τιμούσε το σημερινό νόμισμα της Κροατίας, το kuna, το οποίο πήρε το όνομά του από ένα σαρκοφάγο ζώο που μοιάζει με νυφίτσα, και του οποίου η γούνα χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα κατά τον Μεσαίωνα.

Μετά τον σάλο, ο νικητής του διαγωνισμού απέσυρε το σχέδιο, επικαλούμενος μια «δυσάρεστη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα».

Ώρες αργότερα, η εθνική τράπεζα της Κροατίας δήλωσε ότι θα εκδώσει νέα πρόσκληση για νέα σχέδια τις επόμενες ημέρες.

Ο Leach χαιρέτισε την απόφαση του σχεδιαστή να αποσύρει το σχέδιό του. «Δεν σκοπεύω να κάνω μήνυση σε κανέναν. Λήφθηκε μια σωστή απόφαση και για μένα αυτό είναι το τέλος της ιστορίας», είπε σε κροατικό τηλεοπτικό σταθμό.

Τα άλλα νικητήρια σχέδια περιελάμβαναν νομίσματα με τον χάρτη της Κροατίας, τον διάσημο εφευρέτη Νίκολα Τέσλα και τη γλαγολιτική γραφή, το παλαιότερο γνωστό σλαβικό αλφάβητο.

Από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τα 19 χρησιμοποιούν πλέον το ευρώ ως νόμισμά τους. Μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2021 έδειξε ότι το 61% των Κροατών υποστηρίζει τη μετάβαση στο ευρώ, παρά τους φόβους ότι η υιοθέτηση του νομίσματος μπορεί να οδηγήσει σε πληθωρισμό.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ