Με το ενδιαφέρον όλου του κόσμου στραμμένο στην Κωνσταντινούπολη, η Πέμπτη ενδέχεται να αποδειχθεί κομβική για τις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας. Η Τουρκία ενέτεινε τις διπλωματικές της προσπάθειες για τη διευκόλυνση των απευθείας συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας την ετοιμότητά της να φιλοξενήσει τους ηγέτες των δύο πλευρών, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν διεξάγουν έντονη διπλωματία τις τελευταίες ημέρες μετά τις αυξημένες ελπίδες για την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία, με στόχο να προβληθεί η Τουρκία και ο πρόεδρός της ως πυλώνας ειρήνης του κόσμου.
Η Τουρκία προετοιμάζεται να φιλοξενήσει ειρηνευτική σύνοδο μεταξύ των δύο πλευρών, με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων και διπλωματικών απεσταλμένων. Το ερώτημα που δεσπόζει: Θα παραστεί τελικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν;
Σιωπή από το Κρεμλίνο – Πίεση από Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Ρώσο ομόλογό του να παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας έτοιμος να ταξιδέψει και ο ίδιος. Ωστόσο, το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόσκληση, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να περιορίζεται στο: «Η ρωσική πλευρά συνεχίζει να προετοιμάζεται για τις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε σε αυτό το σημείο. Δεν σκοπεύουμε να σχολιάσουμε περαιτέρω».
Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη στάση αυτή «περίεργη σιωπή» και τόνισε: «Η Ουκρανία πάντα υποστήριζε τη διπλωματία. Η Ρωσία κάποια στιγμή θα πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο – και όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο». Παράλληλα, χαιρέτισε τη στήριξη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο, προσθέτοντας: «Θα θέλαμε να βρει την ευκαιρία να έρθει και ο ίδιος».
Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε με έμφαση: «Αν ο Πούτιν αρνηθεί να έρθει, αυτό θα είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση για ειρηνικές διαπραγματεύσεις».
Διεθνείς παρεμβάσεις
Σε κοινή δήλωσή τους, οι ηγέτες της Κίνας και της Βραζιλίας, μέλη των BRICS, εξέφρασαν την ελπίδα να ξεκινήσει άμεσος διάλογος το συντομότερο δυνατό, χαιρετίζοντας την πρόταση Πούτιν για διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Reuters.
Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, σε κοινή συνέντευξη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος μέχρι το τέλος της εβδομάδας: «Θα εξετάσουμε και άλλους τομείς, όπως την ενέργεια και τη χρηματοπιστωτική αγορά».
Το Κρεμλίνο απάντησε λακωνικά μέσω Πεσκόφ, απορρίπτοντας τα «τελεσίγραφα» ως «απαράδεκτο και ακατάλληλο τρόπο ομιλίας προς τη Ρωσία».
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί στις συνομιλίες: «Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει καλό αποτέλεσμα. Σκέφτηκα να πάω κι εγώ. Δεν ξέρω πού θα είμαι την Πέμπτη, αλλά και οι δύο ηγέτες θα είναι εκεί. Ίσως έρθω κι εγώ».
Ήδη, οι ειδικοί απεσταλμένοι του, Στιβ Γουίτκοφ (για τη Μέση Ανατολή) και Κιθ Κέλογκ (για Ρωσία και Ουκρανία), ετοιμάζονται να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη.
Συμπέρασμα: Η διεθνής κοινότητα κινείται σε διπλωματικούς ρυθμούς, με φόντο την κρίσιμη σύνοδο της Πέμπτης. Η συμμετοχή Πούτιν παραμένει ερωτηματικό, ενώ η διεθνής πίεση αυξάνεται. Οι επόμενες 48 ώρες ενδέχεται να καθορίσουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.