Η Ισπανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού αλλά όχι για τα άτομα κάτω των 60 ετών, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ για ενδεχόμενη σύνδεση με περιστατικά θρομβώσεων.

 

«Θα συνεχίσουμε να χορηγούμε το εμβόλιο AstraZeneca, αλλά από την ηλικία των 60 και έπειτα», δήλωσε η υπουργός Υγείας Caroline Darias σε συνέντευξη Τύπου καθώς η χώρα συντάχθηκε σε πολλά άλλα μέλη της ΕΕ, που έχουν λάβει παρόμοια μέτρα.

 

Το αρμόδιο όργανο της ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενθάρρυνε τις χώρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.

 

Πολλές από τις περιπτώσεις θρόμβώσεων έχουν αναφερθεί σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά ο EMA είπε ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει αυτές που ενδεχομένως κινδυνεύουν.

 

Η Ισπανίδα υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η απόφαση της Ισπανίας ελήφθη μετά την χθεσινή ανακοίνωση του EMA.

 

Την ίδια ώρα, η ισπανική περιοχή της Καστίλλης και Λεόν ανέστειλαν τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca ως προληπτικό μέτρο.

 

Η Ισπανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία με πάνω από 3,2 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 76.000 θανάτους.

 

Η χώρα έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής περισσότερο από το 6,2% των 47 εκατομμυρίων πολιτών της με δύο δόσεις και έχει χορηγήσει συνολικά πάνω από 9,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

 

Με πληροφoρίες του Guardian/Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr