Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας όρισε υπουργό «μοναξιάς» για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και την κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα εν μέσω πανδημίας.

 

Για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν το 2020 κατακόρυφα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,  παρότι πέρυσι οι άνδρες αυτόχειρες μειώθηκαν συγκριτικά με το 2019, οι γυναίκες που έβαλαν τέλος στην ζωή τους αυξήθηκαν κατά 15%, συμπαρασύροντας τους συνολικούς αριθμούς.

 

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα όρισε τον υπουργό Τετσούσι Σακαμότο, που είχε ήδη αναλάβει την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, υπεύθυνο και για την στρατηγική απόκριση στην άνοδο των αυτοκτονιών. 

 

Κομβικός μήνας ήταν ο περασμένος Οκτώβριος, όταν αυτοκτόνησαν περισσότεροι άνθρωποι από όσους είχαν χάσει την ζωή τους από κορωνοϊό σε ολόκληρη την Ιαπωνία από την αρχή της πανδημίας. Εκείνο τον μήνα η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία κατέγραψε 2.153 αυτοκτονίες ενώ οι νεκροί από Covid-19 ήταν συνολικά 1.756. 

 

Σε πρόσφατη συνεδρίαση, ο Σούγκα επισήμανε πως οι γυναίκες νιώθουν περισσότερο απομονωμένες αυτή την περίοδο και αυτό οδήγησε στην αύξηση των αυτοκτονιών. Ο Σακαμότο ελπίζει πως τα μέτρα που θα λάβει θα «περιορίσουν την μοναξιά και τον κοινωνικό αποκλεισμό, προστατεύοντας τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων». 

 

Η ειδική σε ζητήματα πρόληψης αυτοκτονιών Μίτσικο Ουέντα, δήλωσε στο BBC πως ο μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών συνδέεται με γυναίκες που ζουν μόνες και δεν έχουν σταθερή εργασία. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός πολιτών είναι αντιμέτωπος με την κατάθλιψη από το ξέσπασμα του κορωνοϊού και, μόνο τον Οκτώβριο, αυτοκτόνησαν 880 γυναίκες - 70% περισσότερες από τον αντίστοιχο αριθμό του 2019.

 

Ο Μάντζο Σιμαχάρα, επικεφαλής της εταιρείας think tank, παρατηρεί πως οι Ιάπωνες millennials στρέφονται συχνά στο εργασιακό τους περιβάλλον για να κοινωνικοποιηθούν, καθώς «οι περισσότεροι ζουν μόνοι, και το σπίτι είναι συχνά μόνο ένα μέρος για ύπνο [...] Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε πολλούς singles στο σπίτι, σε μία πραγματικότητα όπου δεν γνωρίζουν κανέναν στις γειτονιές τους και δεν έχουν κάποιο τοπικό στέκι» για να κάνουν γνωριμίες. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr