Η χώρα που «μπορείς να σκοτώσεις και να μην πας φυλακή» θέλει να γίνει η πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων

Η χώρα που «μπορείς να σκοτώσεις και να μην πας φυλακή» θέλει να γίνει η πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων Facebook Twitter
0

O Michael Chobanian ίδρυσε την Kuna, ένα από το πρώτα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων της Ανατολικής Ευρώπης. 

Ο 37χρονος, που σπούδασε σε βρετανικό ιδιωτικό σχολείο, μιλά άπταιστα αγγλικά αλλά γνωρίζει και τα ήθη και έθιμα της Ουκρανίας. Μια χώρα που την βλέπει σαν ένα άναρχο τελευταίο σύνορο, ως έναν καταπληκτικό τόπο που μπορεί να στήσει μια επιχείρηση, εφόσον είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τη διαφθορά.

Το κυριότερο από τα θετικά, εξηγεί στο γραφείο του με θέα στον ποταμό Δνείπερο όπως αναφέρουν οι NYTimes, είναι το είδος της ελευθερίας που δεν παρατηρείται στα ανεπτυγμένα έθνη για εκατοντάδες χρόνια. «Σε αυτή τη χώρα, μπορείς να σκοτώσεις έναν άνθρωπο και δεν θα πας φυλακή, αν έχεις αρκετά χρήματα και είσαι συνδεδεμένος», είπε, πίνοντας τσάι σε έναν βελούδινο δερμάτινο καναπέ. «Αν δεν έχετε διασυνδέσεις, θα σας κοστίσει περισσότερο», παρατηρεί.

Αυτή τη νοοτροπία του «όλα είναι ανεκτά» ελπίζει να τερματίσει η κυβέρνηση με τη βοήθεια των κρυπτονομισμάτων. Τον Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο πέρασε έναν νόμο που νομιμοποιεί και ρυθμίζει το Bitcoin, σε μία φιλόδοξη εκστρατεία να κάνει mainstream την τοπική αγορά του crypto που ανθεί και να επανασυστήσει ολόκληρη τη χώρα στον κόσμο.

«Η μεγάλη ιδέα» είναι να προσελκύσει η χώρα εταιρείες crypto, όπως είπε ο Alexander Bornyakov, αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που μετρά δύο χρόνια ζωής. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η νέα οικονομία».Σε ένα βίντεο διάρκειας 90 δευτερολέπτων η Ουκρανία επιχειρεί να πουλήσει την ιδέα. Υπό ένα techno soundtrack, μία εναλλαγή από φουρνάρηδες, τραπεζίτες, νοσοκόμες και επιλεγμένους πολίτες φαίνονται να ζουν χαρούμενοι στην high-tech νιρβάνα. 

«Επενδύουμε σε start-ups και δημιουργούμε σωστές συνθήκες για την ανάπτυξή τους», ακούγεται η αφηγήτρια στα αγγλικά. «Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε την πιο βολική χώρα στον κόσμο, για ανθρώπους και επιχειρήσεις», προσθέτει.

Η Ουκρανία θέλει να λανσαριστεί ως ο απόλυτος προορισμός για entrepreneurs που ψάχνουν χαμηλούς φόρους και άφθονους μηχανικούς με ικανότητες – σε roadshow, ήταν το μήνυμα  του Bornyakov, στο πλαίσιο καλοκαιρινής περιοδείας στην Σίλικον Βάλει.

Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, συνάντησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ. Αρκετοί οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκφράζουν την βαθιά καχυποψία τους απέναντι στα κρυπτονομίσματα, απορρίπτοντάς τα ως το νόμισμα που προτιμούν όσοι ξεπλένουν χρήμα, οι τρομοκράτες, οι μαφιόζοι και οι εκβιαστές των ransomware. Όμως πολλές χώρες ανταγωνίζονται για να βρεθούν στην κορυφή, σύμφωνα με τους NYTimes.

Αυτό που σκέφτονται οι κυβερνήσεις είναι ότι εάν εάν οι επενδυτές πρόκειται να ρίξουν χρήματα σε αυτές τις εταιρείες, τότε οι εταιρείες θα δελεαστούν να μεταφερθούν. Και τελευταία, οι επενδυτές ρίχνουν χρήμα με πυρετώδεις ρυθμούς. Η χρηματοδότηση όλων των τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με το blockchain —κρυπτονομίσματα, gaming, NFTs — εκτινάχθηκε στα 7 δισ. δολάρια το πρώτο μισό αυτού του έτους, σύμφωνα με την CB Insights, μία εταιρεία παρακολούθησης δεδομένων.

Έτσι, χώρες όπως η Πολωνία, η Λ ιθουανία, η Εσθονία, η Μάλτα, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ βρίσκονται στο παιχνίδι.

Για την Ουκρανία, το θέμα δεν είναι απλώς οι νέες θέσεις εργασίας και τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα, αλλά μια προσπάθεια εξυγίανσης. Για χρόνια η χώρα πνίγεται στα οικονομικά σκάνδαλα και τις εσωτερικές διαμάχες των ολιγαρχών και σήμερα είναι δεύτερο φτωχότερο έθνος στην Ευρώπη. Οι ηγέτες της Ουκρανίας ελπίζουν σε μια μαζική επαναφορά, μια που θα ξαναγράψει τη μακροχρόνια αφήγηση για το χάος και την παρανομία που έχει σκιάσει τη χώρα από την ανεξαρτησία της στο 1991.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες τεχνολογίας εδώ λένε ότι τους αρέσει το σύστημα όπως ακριβώς είναι, και τους αρέσουν ιδιαίτερα τα ελαττώματα του. Η Ουκρανία έχει ήδη δελεάσει ορισμένους Αμερικανούς και Βρετανούς της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι δεν ήρθαν επειδή είναι κολλητοί σχετικά με το κράτος δικαίου. 

«Δεν υπάρχουν κανόνες», λέει ο κ. Chobanian. «Λοιπόν, υπάρχουν κανόνες, αλλά μπορείς να τους παραβιάσεις. Είναι η τέλεια ισορροπία μεταξύ της απόλυτης αναρχίας και των πιθανοτήτων».

Οι Ουκρανοί είναι ανάμεσα στους πιο ενεργούς χρήστες κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, καθώς έρχονται τέταρτοι στον Global Crypto Adoption Index που συνέταξε η Chainalysis, μια εταιρεία δεδομένων.

Περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα ετησίως και ο όγκος των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων κάθε μέρα, περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνει τον όγκο των διατραπεζικών ανταλλαγών σε νόμισμα fiat, του χρήματος που δεν στηρίζεται σε κάποιο εμπόρευμα.

Δεν πρόκειται τόσο για τον κρυπτοπυρετό όσο για την έλλειψη καλύτερων επιλογών. Οι τράπεζες στην Ουκρανία είναι τόσο σκληροπυρηνικές που η αποστολή ή η λήψη έστω και μικρών χρηματικών ποσών από άλλη χώρα απαιτεί απίστευτη γραφειοκρατία. Παράλληλα, ο πληθωρισμός περιορίζει το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας, η οποία δεν έχει ισχυρό χρηματιστήριο και τα ξένα είναι ουσιαστικά απρόσιτα.

«Οι τράπεζες», είπε ο Chobanian, «ήταν πολύ καλές στη δημιουργία ζήτησης για τις υπηρεσίες μου».

Η Kuna διαχειρίζεται τώρα περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε συναλλαγές, ένα ασήμαντο ποσό σε σύγκριση με γίγαντες όπως η Binance, αλλά αρκετό για να φέρει την εταιρεία σε μια πρόσφατη λίστα Forbes με τις πιο πολύτιμες εταιρείες της Ουκρανίας. Χρειάστηκαν χρόνια για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο δημοτικότητας.

NYTimes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Με αγωνία παρακολουθεί η βασίλισσα την εξέλιξη των ιπποδρομιών από το royal box - Η τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ είναι γνωστή ως «Ladies Day»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βραζιλία: Πρόταση νόμου καταδικάζει σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης τα θύματα βιασμού απ' τους βιαστές τους

Διεθνή / Βραζιλία: Πρόταση νόμου μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης απ' τους βιαστές τους

Νέος προτεινόμενος νόμος στη Βραζιλία μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού που προχωράνε σε εκτρώσεις σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκιση από τους βιαστές τους.
NEWSROOM
Γαλλία: Υποψήφιος βουλευτής 18χρονος μαθητής που ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Υποψήφιος βουλευτής 18χρονος μαθητής που ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς

Ο 18χρονος Νολάν Λοράν είναι ο νεότερος υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές - Ίδρυσε δικό του κόμμα και εργάστηκε για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ιστορικό κτίριο στην Ιταλία καταστράφηκε από τουρίστες που έκαναν παρκούρ

Διεθνή / Ιστορικό κτίριο στην Ιταλία καταστράφηκε από τουρίστες που έκαναν παρκούρ

Το βίντεο δείχνει τον freerunner να πηδά από ένα κτίριο και να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια πέτρινη προεξοχή για να τον βοηθήσει να φτάσει στο απέναντι κτίριο. Όμως η προεξοχή δεν άντεξε τη δύναμή του και έσπασε
NEWSROOM
Γαλλία: Αποτροπιασμός για τον βιασμό 12χρονης - Συζήτηση στα σχολεία για τον αντισημιτισμό, ζήτησε ο Μακρόν

Διεθνή / Γαλλία: Αποτροπιασμός για τον βιασμό 12χρονης - Συζήτηση στα σχολεία για τον αντισημιτισμό, ζήτησε ο Μακρόν

Το Σάββατο 15 Ιουνίου τρεις έφηβοι 12 - 13 ετών βίασαν 12χρονη εβραϊκής καταγωγής σε προάστιο του Παρισιού, γιατί έκρυψε πως είναι Εβραία, σύμφωνα με πληροφορίες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το Σουδάν αντιμετωπίζει τον πιο θανατηφόρο λιμό στον κόσμο: «Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει»

Διεθνή / Το Σουδάν αντιμετωπίζει τον πιο θανατηφόρο λιμό στον κόσμο: «Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει»

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες ακραίας πείνας, καθώς εν μέσω εμφυλίου πολέμου, οι δύο αντίπαλες παρατάξεις κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν την πρόσβαση σε τρόφιμα ως όπλο
NEWSROOM