«Η Γάτα»: Ο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών Φέλιξ Μπινγκουί εκδόθηκε από το Μαρόκο στη Γαλλία

«Η Γάτα»: Ο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών Φέλιξ Μπινγκουί εκδόθηκε από το Μαρόκο στη Γαλλία Facebook Twitter
Ο Φέλιξ Μπινγκουί
0

Ένας από τους πιο καταζητούμενους βαρόνους ναρκωτικών της Γαλλίας έπρεπε να δικαστεί στη Μασσαλία μετά την έκδοσή του από το Μαρόκο.

Ο Φέλιξ Μπινγκούι, γνωστός ως «η γάτα» (το παρατσούκλι το πήρε από τα κινούμενα σχέδια «Felix the Cat») και φέρεται ως επικεφαλής της διαβόητης φυλής Yoda, συνελήφθη στην Καζαμπλάνκα τον περασμένο Μάρτιο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Gérald Darmanin, χαιρέτισε την έκδοση του 34χρονου ως «νίκη κατά του ναρκωτικού εγκλήματος».

Έχοντας ως βάση επιχειρήσεων τα βόρεια προάστια της Μασσαλίας, η συμμορία Γιόντα συνδέθηκε άμεσα με 35 από τις 49 δολοφονίες που σχετίζονταν με ναρκωτικά στην πόλη το 2023, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν τη διευθέτηση λογαριασμών με μια άλλη συμμορία που ονομάζεται DZ Mafia. Ο πόλεμος πιστεύεται ότι ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Ταϊλάνδης, όταν ο Μπινγκουί έριξε ένα μπολ με πάγο πάνω από ένα ηγετικό μέλος της DZ Mafia. Τρεις μήνες αργότερα, ο κουνιάδος του Μπινγκουί, Ομάρ, με το παρατσούκλι «Scar», δολοφονήθηκε στην Ισπανία.

«Η Γάτα»: Ο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών Φέλιξ Μπινγκουί εκδόθηκε από το Μαρόκο στη Γαλλία Facebook Twitter
Η φωτογραφία του Μπινγκουί, όπως τη δημοσίευσε η γαλλική αστυνομία

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Γαλλίας (Ofast) εντόπισε τον Μπινγκουί στο Μαρόκο όπου συνελήφθη και υπέβαλε αίτημα έκδοσης που ενέκριναν οι αρχές του Ραμπάτ τον περασμένο Απρίλιο. Συμφώνησε να τον στείλουν πίσω και επέστρεψε την Τετάρτη. Ο Μπινγκουί επρόκειτο να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή για διάφορες κατηγορίες, όπως «εισαγωγή ναρκωτικών ως μέρος εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα χρήματος και μη δήλωση πόρων». Ο δικηγόρος του Φιλίπ Οχαγιόν είπε στη Le Parisien ότι ήλπιζε «οι δικαστές που είναι υπεύθυνοι για την υπόθεση [θα] προσέγγιζαν το θέμα με ηρεμία και πλήρη ανεξαρτησία, σεβόμενοι παράλληλα τα δικαιώματα της υπεράσπισης».

Ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε ένα από τα χειρότερα πληγέντα κτήματα στη βόρεια Μασσαλία, το La Castellane, τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο μιας 24ωρης επιχείρησης κατά των συμμοριών ναρκωτικών που είχε ως αποτέλεσμα 82 συλλήψεις. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι 4.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν για μια καταστολή τριών εβδομάδων.

Την Τρίτη, ο νομάρχης της αστυνομίας της Μασσαλίας, Πιέρ Εντουάρ Κολιέ, και ο εισαγγελέας της πόλης, Νικολά Μπεσόν, παρουσίασαν την τελευταία τους έκθεση σχετικά με τα στοιχεία της εγκληματικότητας. Το 2024, περισσότεροι από 2.000 υπόπτοι κατηγορήθηκαν για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, εκ των οποίων 833 τέθηκαν υπό κράτηση. Είπαν ότι αρκετοί ένοπλοι συνελήφθησαν πριν προλάβουν να πυροβολήσουν.

Τουλάχιστον 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σχετίζονται με ναρκωτικά και κατασχέθηκαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ σε εγκληματικά περιουσιακά στοιχεία και χρήματα. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων από τη διακίνηση ναρκωτικών μειώθηκε σε 24 πέρυσι από 49 το 2023. Οι υπουργοί έχουν θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Οι γερουσιαστές θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα έναν διακομματικό νόμο με στόχο τη μείωση των αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ειδικής εθνικής εισαγγελίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM