Η Γαλλία εξετάζει νέα επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση μαζικής επίθεσης

Η Γαλλία εξετάζει νέα επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση μαζικής επίθεσης Facebook Twitter
0

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εκ νέου επιβολής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία αντικαταστάθηκε σήμερα από τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, στην περίπτωση μιας μαζικής επίθεσης.


«Σε περίπτωση μιας μαζικής δολοφονικής επίθεσης - σαν και αυτή που βιώσαμε στο Μπατακλάν - είναι πιθανό να υποχρεωθούμε να την επιβάλλουμε εκ νέου, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε καταστάσεις κρίσεων. Αν εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή, τότε μπορεί να επιστρέψουμε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε σήμερα ο Κολόμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM.


Ο υπουργός εντούτοις τόνισε ότι και με τον νέο νόμο «θα είμαστε εξίσου προστατευμένοι»: «Ο νόμος που θεσπίσαμε μας επιτρέπει να διαχειριστούμε αυτού του είδους τις καταστάσεις και συγκεκριμένα να αποτρέψουμε αρκετές επιθέσεις».


Ο Κολόμπ υπογράμμισε ότι «περίπου 20 άνθρωποι θα τελούν σε κατ' οίκον περιορισμό με βάση τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο», ενώ με το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, 41 ήταν υπό τον ίδιο περιορισμό.


Το μέτρο «θα αφορά περίπου 20 ανθρώπους και αυτοί θα τελούν υπό παρακολούθηση», τόνισε ο Γάλλος υπουργός, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να «εμφανίζονται κάθε μέρα σε αστυνομικό τμήμα». Όπως τόνισε, «στην αρχή της επιβολής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εκατοντάδες άνθρωποι τελούσαν υπό παρακολούθηση, ενώ τώρα ο αριθμός είναι σχετικά περιορισμένος».


Την Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που θα αντικαταστήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε επιβληθεί στη χώρα μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.


Το νομοσχέδιο προβλέπει ενισχυμένες εξουσίες στις κυβερνητικές αρχές (νομαρχίες, υπουργείο Εσωτερικών) να θέτουν κάποιον (όχι πλέον κατ' οίκον περιορισμό, αλλά να του απαγορεύουν να απομακρύνεται από μια συγκεκριμένη περιοχή), τη διεξαγωγή ερευνών κοντά σε χώρους λατρείας, ή να πραγματοποιούν ελέγχους ταυτότητας κοντά στα σύνορα. Όλες οι έρευνες θα μπορούν να διεξάγονται χωρίς την προέγκριση των δικαστικών αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Διεθνή / Λίβανος: Πότε οι συνομιλίες με Ισραήλ, το μήνυμα της Χεζμπολάχ - Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Αφού τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, το Ισραήλ υποστήριξε- αντίθετα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν που ήταν ο μεσολαβητής «κλειδί»- ότι ο Λίβανος δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία
THE LIFO TEAM