ΤHN TETAPTH, ο Ντόναλντ Τραμπ «αποχαιρέτισε» τον Λευκό Οίκο με την υπόσχεση –που λίγο έμοιαζε με απειλή- ότι θα επιστρέψει. Την Πέμπτη, αυτός ο άνθρωπος, ξύπνησε σε μία διαφορετική πραγματικότητα. Βασικά, ξύπνησε ως νεότερος μίας πολιτείας γεμάτης ηλικιωμένους -4,5 εκ. για την ακρίβεια- με άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους...

Φαινομενικά τουλάχιστον, οι πρώτες ημέρες του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα δείχνουν διαφορετικές από το τελευταίο διάστημα που έζησε ως απόλυτος κυρίαρχος της Αμερικής. Τώρα, ένας ατσάλινος κλοιός από μυστικούς πράκτορες περιβάλλει το Μαρ-α-Λάγκο στο αγαπημένο του Παλμ Μπιτς. Οι γύρω δρόμοι, απροσπέλαστοι για ντόπιους και φιλοπερίεργους και τα αγαπημένα του γηπεδάκια του γκολφ να τον περιμένουν για ακόμη ένα παιχνίδι, από τα γνωστά του.

Ωστόσο, ποιος θα είναι ο Τραμπ εδώ, τώρα; Έχει χάσει όλους τους άσους που διατηρούσε στο μανίκι του η θέση του Προέδρου. Είναι ένας ντροπιασμένος πολιτικός, κάποιος που θα πρέπει να επιζήσει και μίας δικαστικής αναμέτρησης με τη Γερουσία και σίγουρα ένας άντρας που σίγουρα επιθυμεί να κατέβει ξανά στην εκλογική αρένα. Τι μέλλον μπορεί να έχει στην εκ νέου διεκδίκηση της παρουσίας του στον Λευκό Οίκο;

 

Γενικώς, ο Τραμπ έχει ιστορικό διαφωνιών με το Παλμ Μπιτς και τους ανθρώπους του. Ακόμη και όσο καιρό ήταν Πρόεδρος τσακωνόταν για το αν θα φτιάξει αποβάθρα – πάρκινγκ πολυτελών σκαφών των υψηλών καλεσμένων του στο θέρετρο και γενικώς οι κάτοικοι δεν έχαναν ευκαιρία να του λένε «όχι» σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία είχε σκοπό να διαπράξει στην πόλη τους.


«Εκτιμώ ότι θα ιδρύσει παράρτημα του νέου κόμματός του στο Παλμ Μπιτς», υποθέτει ο Dave Aronberg, κρατικός εισαγγελέας της κομητείας, όταν τον ρωτούν τι πιστεύει ότι θα κάνει ο Τραμπ εκεί και πώς θα περάσει... παραγωγικά τον χρόνο του μετά από 4 χρόνια στην εξουσία.

«Σίγουρα έχουμε να περιμένουμε πολύ δράμα και μεγάλη αναστάτωση και σίγουρα θα διατηρήσει στραμμένη πάνω του την προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης. Όσο είναι εδώ θα κάνει αυτό που τόσο καιρό ήξερε», λέει, απολύτως σίγουρος για τη συνέχεια, ο ίδιος.

«Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει τη γνώμη των ανθρώπων για εκείνον. Σίγουρα θα έχει πάντα τους υποστηρικτές του, αλλά και εκείνους που του ασκούν σκληρή κριτική».


Βέβαια, η παραπομπή του, αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι μόνο ένας από τους βραχνάδες του Τραμπ. Για την ώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους γείτονες του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Τραμπ δεν επιστρέφει έτσι απλά στην ιδιωτική του ζωή και στο θέρετρό του στο Μαρ-Α-Λάγκο.

 

Η Φλόριντα καλωσορίζει ακόμη έναν συνταξιούχο: τον λένε Ντόναλντ Τραμπ
O Τραμπ δεν επιστρέφει έτσι απλά στην ιδιωτική του ζωή και στο θέρετρό του στο Μαρ-Α-Λάγκο.

 

Οι τοπικές αρχές του Παλμ Μπιτς εδώ και περίπου 7 χρόνια έχουν μπελάδες με τους δικηγόρους των κατοίκων της περιοχής που δεν τον θέλουν εκεί. Για την ακρίβεια κουνάνε κάτω από τη μύτη τους ένα νομικό έγγραφο που υπαγορεύει ότι ο Τραμπ δεν είναι ανεκτός (!) για περισσότερες από 7 συνεχόμενες ημέρες στο Παλμ Μπιτς και ειδικά σε ό,τι αφορά το Μαρ-Α-Λάγκο δεν έχει το δικαίωμα να περνά περισσότερες από 21 μέρες συνεχόμενες μέσα στον χρόνο.

Γιατί; Διότι ο πρώην Πρόεδρος, πριν εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο είχε φροντίσει να συγκρουστεί με τις τοπικές αρχές και να μηνύσει όλη την πόλη! Η διαμάχη ξεκίνησε από την υπόθεση κατασκευής ελικοδρομίου στην περιοχή και έκτοτε μαίνεται πάνω την πόλη, μαζί με 25 εκ. δολάρια, (τόσο ήταν το κόστος της κατασκευής που δεν είχε τελικά καμία τύχη στο νησί)...

Γενικώς, ο Τραμπ έχει ιστορικό διαφωνιών με το Παλμ Μπιτς και τους ανθρώπους του. Ακόμη και όσο καιρό ήταν Πρόεδρος τσακωνόταν για το αν θα φτιάξει αποβάθρα – πάρκινγκ πολυτελών σκαφών των υψηλών καλεσμένων του στο θέρετρο και γενικώς οι κάτοικοι δεν έχαναν ευκαιρία να του λένε «όχι» σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία είχε σκοπό να διαπράξει στην πόλη τους.

Κατά τον Aronberg όλη αυτή η δυσφορία των κατοίκων του νησιού προς το πρόσωπο του Τραμπ δεν είναι κάτι καινούριο. Ωστόσο, ελπίζει ότι παρά τη δικαστική εντολή στο τέλος θα βρεθεί μια λύση ώστε να χωρέσει και ο Τραμπ ανάμεσά τους, με όση φασαρία συνεπάγεται αυτό.

Γιατί, όμως, επιμένει να μείνει εκεί, αφού ο κόσμος δεν τον συμπαθεί και του το δείχνει; Διότι, στη Φλόριντα ο Τραμπ μπορεί να έχει ασήμαντους –κατά την άποψή του- εχθρούς, έχει όμως και φανατικούς φίλους και υποστηρικτές. Γι' αυτό άλλωστε σκοπεύει να κάνει το νέο πολιτικό του ξεκίνημα εκεί. Ας πούμε εκεί κατοικοεδρεύει ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης, Ron Desantis, καθώς και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ο πολέμιος του Μπάιντεν, Rick Scott.

Όσο ο Τραμπ μοιάζει απολύτως ανεπιθύμητως από τους πολίτες, τόσο η δεξιά πτέρυγα, που διατηρεί πολυτελείς κατοικίες στην περιοχή, τον στηρίζει με πάθος. Πώς, λοιπόν, να μη τη θεωρεί «στρατηγείο» για τον νέο πολιτικό πόλεμο που ετοιμάζεται να διεξάγει;

«Η Φλόριντα είναι η πατρίδα του Τραμπ. Πάντα θα είναι! Πάντα. Κοιτάξτε τους ανθρώπους εδώ, κοιτάξτε τον λαό του!», δηλώνει με πάθος ο Τζούλιο Ραμίρεζ από την ομάδα «Λατίνοι για τον Τραμπ», (!), που φρόντισε να τον υποδεχθεί με όλες τις τιμές, τη βραδιά που ο Λευκός Οίκος του έκλεινε την πόρτα...

«Δεν ήρθε εδώ για να χαλαρώσει. Αυτό μπορώ να σας το πω με σιγουριά. Είπε ότι θα έχει το νου του για το τι σκοπεύει να κάνει ο Μπάιντεν και θα το κάνει», επιμένει ο Ραμίρεζ.

 

Η Φλόριντα καλωσορίζει ακόμη έναν συνταξιούχο: τον λένε Ντόναλντ Τραμπ
Yπάρχουν και φήμες που λένε ότι η Ιβάνκα ετοιμάζεται να κατέβει εναντίον του Marco Rubio (γερουσιαστή της Φλόριντα). Φωτ.: Getty Images/Ideal Image


Και ο Τόμας Κένεντι, νεοεκλεγέν μέλος της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής που εκπροσωπεί τη Φλόριντα, (η οποία ψήφισε δύο φορές υπέρ του Τραμπ), συμφωνεί με αυτή την άποψη. Μάλιστα, πάει το... σενάριο και λίγα βήματα παρακάτω. Μήπως, αναρωτιέται, αυτό που είπε ο Τραμπ, ότι δηλαδή κατά κάποιο τρόπο θα επιστρέψει, έχει να κάνει με τις πολιτικές φιλοδοξίες της κόρης του, Ιβάνκα;

«Ο Τραμπ είναι δημοφιλής στη Φλόριντα. Επέλεξε να μεταφέρει τον τόπο κατοικίας του εδώ. Τα παιδιά του –η Ιβάνκα, ο άντρας της, ο Ντον Τζούνιορ, η Τίφανι- έχουν δυναμική παρουσία εδώ. Και ξέρετε υπάρχουν και φήμες που λένε ότι η Ιβάνκα ετοιμάζεται να κατέβει εναντίον του Marco Rubio (γερουσιαστή της Φλόριντα), ή ότι ο Ντον θα εγκαταστήσει εδώ το πολιτικό του γραφείο», επιμένει ο Κένεντι.

Πώς να τον αδικήσεις; Τη μέρα που κατέφθανε ο Τραμπ στη Φλόριντα, μέσα στα σημαιάκια με το δικό του πρόσωπο και τα συνθήματα με το δικό του όνομα, ακούγονταν πολλά και για την Ιβάνκα και για τον αδελφό της που όψιμα μπήκε φέτος στο πολιτικό παιχνίδι.

Και φυσικά ας το πούμε κι αλλιώς: ακόμη ένας λόγος για τον οποίο ο Τραμπ θέλει να είναι στη Φλόριντα, είναι για τα δεξιόστροφα Μέσα Ενημέρωσής της –όπως το Newsmax, αλλά και δίκτυα όπως το Rush Limbaugh Show.


Ακόμη και εδώ, όμως, θα πρέπει να παλέψει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ας πούμε, το παράρτημα των Proud Boys στο Μαϊάμι με σχετικό του ψήφισμα, τον θεωρεί «τεράστια αποτυχία».

Και φυσικά η ζωή είναι σκληρή για τους ντροπιασμένους πρώην Προέδρους. Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ θα πρέπει να αντέξει και τις χαμηλές πτήσεις πάνω από την πολυτελή κατοικία του, κάτι που είχε καταφέρει να απαγορεύει για όσο καιρό ήταν Πρόεδρος. Να (ακόμη) ένα προνόμιο που δεν έχει πια.


Και τώρα θα πρέπει να ακούει –με απέραντο εκνευρισμό- το Προεδρικό Αεροσκάφος να περνά πάνω από την έπαυλή του, με κατεύθυνση τη Ουάσιγκτον. Πόση θλίψη...

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr