Η Φινλανδία εξετάζει lockdown για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας

Η Φινλανδία εξετάζει για πρώτη φορά lockdown από το ξέσπασμα της πανδημίας Facebook Twitter
EPA/KIMMO BRANDT
0

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας πρότεινε σήμερα την επιβολή κατ' οίκον περιορισμού στους κατοίκους πέντε πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ελσίνκι.

Με το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που η Φινλανδία θα επιτρέπει στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για προκαθορισμένους λόγους, με στόχο τη μείωση των αυξανόμενων μολύνσεων της Covid-19 και των νοσηλειών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Βουλή και προς αξιολόγηση από την επιτροπή συνταγματικού δικαίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση έκλεισε εστιατόρια και σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα.

Η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει 73.516 μολύνσεις της Covid-19 και 811 θανάτους. Έχει επαινεθεί για τον χειρισμό της πανδημίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί λιγότερο στην Ευρώπη. Σήμερα νοσηλεύονται 295 άνθρωποι με Covid-19.

«Αυτές είναι τώρα οι πόλεις με τις πιο δύσκολες επιδημικές συνθήκες, αλλά η λίστα μπορεί να ενημερωθεί αν αλλάξει η κατάσταση», δήλωσε στο Reuters ο Παβί Αντικόσκι, υπεύθυνος επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Στο σχέδιο νόμου που δόθηκε σήμερα το βράδυ στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση ανέφερε ότι με βάση το lockdown οι άνθρωποι θα επιτρέπεται να φεύγουν από τα σπίτια τους μόνο για έναν προκαθορισμένο σκοπό, όπως αγορά τροφίμων ή μετακίνηση σε μια δεύτερη κατοικία, ενώ η μη τήρηση των μέτρων θα επιφέρει πρόστιμο. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ