Η Ένωση Ιταλών Δημοσιογράφων μηνύει την κυβέρνηση Μελόνι για το σκάνδαλο υποκλοπών

Η Ένωση Ιταλών Δημοσιογράφων μηνύει την κυβέρνηση Μελόνι για το σκάνδαλο υποκλοπών Facebook Twitter
Τζόρτζια Μελόνι / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων της Ιταλίας υπέβαλε ποινική καταγγελία στους εισαγγελείς της Ρώμης, αφού η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι απέκλεισε τις ερωτήσεις στο κοινοβούλιο για τις υποψίες ότι χρησιμοποίησε παράνομα τεχνολογία κατασκοπευτικού λογισμικού για να χακάρει τα τηλέφωνα επικριτών αντί εγκληματιών.

Τη νομική πρωτοβουλία των Ιταλών δημοσιογράφων πυροδότησε  δράση που αποφάσισαν της Τετάρτης προκλήθηκε από την απουσία σαφήνειας από την κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη στα τέλη Ιανουαρίου ότι ένας ακτιβιστής και ο ερευνητής δημοσιογράφος Φραντσέσκο Καντσελάτο, ήταν μεταξύ τουλάχιστον επτά ατόμων στην Ιταλία των οποίων τα κινητά τηλέφωνα είχαν στοχοποιηθεί από μια οντότητα που χρησιμοποιούσε το Graphite, ένα στρατιωτικού επιπέδου κατασκοπευτικό λογισμικό που παράγεται από την Paragon με έδρα το Ισραήλ και προορίζεται για χρήση σε εγκληματίες.

Η οργή για τις καταγγελλόμενες υποκλοπές μέσω κατασκοπευτικού λογισμικού εντάθηκε αφού ο Λορέντζο Φοντάνα, ο πρόεδρος του ιταλικού κοινοβουλίου, υπέγραψε ένα έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Guardian και το οποίο επικαλείται έναν κανόνα που επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με το σκάνδαλο που έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενος ότι «όλες οι μη διαβαθμισμένες πληροφορίες έχουν ήδη κοινοποιηθεί» και ότι οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια υπόκειται σε κανόνες κρατικού απορρήτου.

Το γραφείο της ακροδεξιάς πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι αρνήθηκε ότι οι εγχώριες μυστικές υπηρεσίες ή η κυβέρνηση βρίσκονταν πίσω από τις φερόμενες παραβιάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Paragon απέκοψε την Ιταλία από το λογισμικό κατασκοπείας της με άμεση ισχύ, αφού η ιταλική κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς ότι κατασκοπεύει δημοσιογράφους και ακτιβιστές που επικρίνουν την Τζόρτζια Μελόνι, παραβιάζοντας λογαριασμούς WhatsApp.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης την περασμένη εβδομάδα με την Copasir, την κοινοβουλευτική επιτροπή για τις μυστικές υπηρεσίες, ο Τζιοβάνι Καραβέλι -επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πληροφοριών Aise- παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε το κατασκοπευτικό λογισμικό Paragon, αλλά όχι για την παρακολούθηση δημοσιογράφων ή ακτιβιστών. Αλλά η Ένωση Ιταλών Δημοσιογράφων (FNSI), η οποία μαζί με το Ιταλικό Τάγμα Δημοσιογράφων υπέβαλε τη νομική καταγγελία «κατά αγνώστων ατόμων», είναι επιφυλακτική. «Ήταν ο Φραντσέσκο Κανσελάτο (Francesco Cancellato) ο μόνος δημοσιογράφος στην Ιταλία που στοχοποιήθηκε; Δεν το νομίζουμε, δήλωσε η Αλεσάντρα Κονσταντε (Alessandra Costante), γενική γραμματέας του FNSI.

«Θέλουμε σαφήνεια, θέλουμε οι δημοσιογράφοι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς τον κίνδυνο να υποκλαπούν. Έχουμε να κάνουμε με γεγονότα που παραβιάζουν όχι μόνο τον ποινικό κώδικα αλλά και το ίδιο το σύνταγμα. Είναι επίσης εξαιρετικά σοβαρό το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην υποβάλει έκθεση στο κοινοβούλιο» τόνισε η Ένωση Ιταλών Δημοσιογράφων. 

Παραμένει ασαφές ποιο κυβερνητικό όργανο μπορεί να διέταξε τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Paragon και αν οποιαδήποτε τέτοια χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εγκρίθηκε από δικαστή.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM