Η εκπαίδευση σκύλων που «μυρίζουν» την Covid-19 έφτασε στο τελικό στάδιο

Η εκπαίδευση σκύλων που «μυρίζουν» την Covid-19 έφτασε στο τελικό στάδιο Facebook Twitter
0

Μια δοκιμή για εκπαίδευση σκύλων ώστε να «ανιχνεύουν» τον κορωνοϊό στον άνθρωπο έφτασε στην τελική φάση της «πραγματικής ζωής».

Έξι σκύλοι εκπαιδεύονται με τη φιλανθρωπική οργάνωση Medical Detection Dogs (MDD) στο Μίλτον Κέινς της Αγγλίας.

Τα αποτελέσματα μιας πρώτης φάσης, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Travel Medicine, έδειξαν ότι ο ιός έχει μια μοναδική μυρωδιά που μπορούν να ανιχνεύσουν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση σε όποιον υποψιάζεται ότι έχει τον ιό - ή έχει βρεθεί θετικός - να προσέλθει.

Στο τελικό στάδιο, οι εκπαιδευτές θα ζητήσουν από τους σκύλους να ξεχωρίσουν όσους είναι θετικοί στην Covid-19 από εκείνους που είναι αρνητικοί υπό αυστηρά τυφλές συνθήκες - που σημαίνει ότι ούτε οι εκπαιδευτές των σκύλων δεν γνωρίζουν ποιος έχει τον ιό.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται σκύλοι για την παθητική ανίχνευση ασθενειών.

Στην πρώτη φάση, πάνω από 3.750 άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο δώρισαν δείγματα μυρωδιών, φορώντας κάλτσες, μάσκες προσώπου και μπλούζες, που επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα και χρησιμοποίησε για την εκπαίδευση και τη δοκιμή των σκύλων.

Μια «επίλεκτη ομάδα» σκύλων πραγματοποίησε διπλές τυφλές δοκιμές, εντοπίζοντας σωστά την οσμή σε ποσοστό άνω του 94% των περιπτώσεων.

«Με τη συμμετοχή σας στη μελέτη μας θα μας βοηθήσετε να δοκιμάσουμε πόσο ακριβείς είναι οι καταπληκτικοί μας σκύλοι ανίχνευσης του Covid-19 στο να μυρίζουν τον ιό στους ανθρώπους», δήλωσε η Claire Guest, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

«Έχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούν να τον ανιχνεύσουν σε δείγματα στην αίθουσα εκπαίδευσης σε πολύ υψηλά επίπεδα ακρίβειας και πρέπει να δείξουμε πόσο αποτελεσματικά θα μπορούσαν να είναι σε πραγματικές συνθήκες. Εάν η προσέγγιση αυτή είναι επιτυχής, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία ανίχνευση άλλων ασθενειών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Τα σκυλιά είναι εκπαιδευμένα να κάθονται ή να στέκονται σε ετοιμότητα, για να υποδεικνύουν εάν εντοπίζουν τον ιό.

Οι ερευνητές θέλουν να δοκιμάσουν τα σκυλιά σε ένα μεγάλο σύνολο δειγμάτων και να εξασφαλίσουν "«το πιο αξιόπιστο σύνολο αποτελεσμάτων αυτής της κορυφαίας παγκοσμίως μελέτης».

Το τεστ είναι «γρήγορο, αξιόπιστο και μη επεμβατικό και θα επιτρέψει την έγκαιρη αυτοαπομόνωση για την πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης», δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «ένας σκύλος μπορεί να εξετάσει έως και 250 άτομα σε μία ώρα».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ