Η ΕΕ «κηρύσσει πόλεμο» εναντίον των πλαστικών απορριμμάτων

Η ΕΕ «κηρύσσει πόλεμο» εναντίον των πλαστικών απορριμμάτων Facebook Twitter
EPA/CLEMENS BILAN
0

«Πόλεμο» εναντίον των πλαστικών απορριμμάτων κηρύσσει η ΕΕ, στο πλαίσιο ενός επείγοντος σχεδίου που προβλέπει ότι κάθε συσκευασία στην Ευρώπη θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμη ή ανακυκλώσιμη έως το 2030.

Μετά την απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τις εισαγωγές ξένων ανακυκλώσιμων υλικών, οι Βρυξέλλες παρουσίασαν σήμερα μια νέα στρατηγική για τα πλαστικά που έχει σχεδιαστεί για να αλλάξει τον τρόπο σκέψης στην Ευρώπη, την ενδεχομένως φορολογικά επιζήμια συμπεριφορά, καθώς και να να εκσυγχρονίσει την παραγωγή και συλλογή πλαστικών υλικών με την επένδυση 350 εκατ. ευρώ στην έρευνα.

Μιλώντας στη Guardian και σε τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε πως η προτεραιότητα των Βρυξελλών είναι να καταργηθούν «τα πλαστικά μιας χρήσεως που χρειάζονται πέντε δευτερόλεπτα για να παραχθούν, χρησιμοποιούνται για πέντε λεπτά και χρειάζονται 500 χρόνια για να διαλυθούν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο στόχαστρο της ΕΕ βρίσκονται αντικείμενα που καταλήγουν πολύ γρήγορα μετά τη χρήση τους στα σκουπίδια, όπως τα καλαμάκια, τα μπουκάλια με «έντονα χρώματα» που δεν διασπώνται, τα ποτήρια καφέ, τα καπάκια και οι αναδευτήρες, τα μαχαιροπίρουνα και οι συσκευασίες για το φαγητό σε πακέτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες. Πλαστικά υλικά καταλήγουν ακόμα και στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας. Μάλιστα, τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Η στρατηγική για τη μείωση των πλαστικών που παρουσίασε η Κομισιόν προτείνει να καταρτιστούν νέοι κανόνες για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των πλαστικών προϊόντων και συσκευασιών, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα ανακύκλωσής τους. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αύξηση της ποσότητας πλαστικών υλικών που συλλέγονται για ανακύκλωση θα οδηγήσει σε βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, καθώς και σε ένα βελτιωμένο και τυποποιημένο σύστημα για τη χωριστή συλλογή και διαλογή των απορριμμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μετά τη σημαντική μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας σε αρκετά κράτη-μέλη, η νέα στρατηγική τής ΕΕ στρέφεται τώρα σε άλλα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης. Προτείνονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μικροπλαστικών στα προϊόντα και για τον καθορισμό των απαιτήσεων επισήμανσης για τα «βιοαποδομήσιμα» και τα «λιπασματοποιήσιμα» πλαστικά υλικά, καθώς και νέοι κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι τα απόβλητα που παράγονται σε πλοία ή συγκεντρώνονται από τη θάλασσα δεν θα αφήνονται εκεί αλλά θα μεταφέρονται στη ξηρά, όπου θα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει να υπάρξει τόσο τεχνική, όσο και οικονομική στήριξη των εθνικών Αρχών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τον περιορισμό των πλαστικών απορριμμάτων στην πηγή, προσφέροντας χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πιο έξυπνων και ανακυκλώσιμων πλαστικών υλικών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διεργασιών ανακύκλωσης και την παρακολούθηση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών και προσμείξεων από τα ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά.

«Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης των πλαστικών υλικών, σε 50 χρόνια οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια. Πρέπει να εμποδίσουμε την είσοδο πλαστικών υλικών στο νερό, στα τρόφιμα, ακόμα και στον οργανισμό μας. Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων με αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Αυτήν την πρόκληση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, πολίτες, βιομηχανίες και κυβερνήσεις» δήλωσε σχετικά ο Φρανς Τίμερμανς.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Γιούρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, και τις Επενδύσεις, ανέφερε ότι «σκοπός είναι να μπουν τα θεμέλια μίας νέας κυκλικής οικονομίας για τα πλαστικά υλικά και να προωθηθούν επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα». «Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό βιομηχανικό κλάδο να καταστεί κορυφαίος παγκοσμίως σε νέες τεχνολογίες και υλικά» τόνισε.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιούν ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο - Την Τρίτη θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν τους ο Βρετανός μονάρχης 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ