Η δήλωση Τσαβούσογλου για αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ευρώπη - Οι εξηγήσεις μετά το σάλο

Η δήλωση Τσαβούσογλου για αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ευρώπη - Οι εξηγήσεις μετά το σάλο Facebook Twitter
0

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση πως σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλουτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως η χώρα αναστέλλει τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών.

Κατά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ανέφερε πως «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. «Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι.

Η είδηση προκάλεσε ανησυχία και συνδέθηκε ως η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο στο κυπριακό AlphaNews.live νεότερο ρεπορτάζ κάνει λόγο για παρανόηση. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως ζητήθηκαν εξηγήσεις από την τουρκική διπλωματία και διευκρινίστηκε ότι o Τσαβούσογλου είχε προβεί σε αναφορές στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης οι οποίες όμως δεν αποδόθηκαν με ακρίβεια.

«Πρόκειται περί παρανόησης. Ο Τσαβούσογλου δεν εξέφρασε σωστά αυτό που ήθελε να πει, το οποίο είναι η γνωστή εδώ και χρόνια τουρκική θέση: Η Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως προτού αρθούν οι θεωρήσεις εισόδου για Τούρκους πολίτες στην ΕΕ», θέση την οποία ούτως ή άλλως επαναλαμβάνεται από την Τουρκία εδώ και πολύ καιρό.

Η δήλωση Τσαβούσογλου ερμηνεύτηκε ως «απάντηση» της Άγκυρας στα μέτρα που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στην Τουρκία για τις παρανομίες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε δηλώσεις για το εν λόγω θέμα προέβη και η Αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ.

Συγκεκριμένα κληθείσα να απαντήσει επί των δηλώσεων του Τούρκου αξιωματούχου, η Νατάσα Μπερτώ δήλωσε ότι «ακούσαμε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ωστόσο δεν είδαμε καμία αλλαγή πολιτικής». Και τα δύο μέρη, πρόσθεσε, παραμένουν πλήρως δεσμευμένα στην συνεχιζόμενη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

«Ωστόσο η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας, στην οποία αναφέρθηκε, με όλες της τις πρόνοιες παραμένει όρος για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων με την Τουρκία, και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων ορόσημων του οδικού χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων, του οποίο η συμφωνία επανεισδοχής είναι ένας εκ των όρων, το συντομότερο δυνατόν».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Υπάλληλος καφετέριας έσπασε με σφυρί το παρμπρίζ πελάτη που της πέταξε τον καφέ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπάλληλος καφετέριας έσπασε με σφυρί το παρμπρίζ πελάτη που της πέταξε τον καφέ

Στο βίντεο που ανέβασε η ίδια η Έμα υποστήριξε ότι αντέδρασε έτσι γιατί ένιωσε ότι κινδυνεύει, ενώ υπογράμμισε πως ο άνδρας την απείλησε λέγοντάς της πως «δεν πρόκειται να λείψεις σε κανέναν»
NEWSROOM