Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί: Πιο επικίνδυνη παρά ποτέ η Αίγυπτος για τους αντιφρονούντες

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί: Πιο επικίνδυνη παρά ποτέ η Αίγυπτος για τους αντιφρονούντες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

«Πιο επικίνδυνη παρά ποτέ» για τους διαφωνούντες είναι σήμερα η Αίγυπτος, καθώς σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία το 2018 φυλακίστηκαν 113 άνθρωποι διότι επέκριναν ειρηνικά την κυβέρνηση. 

Η κλιμάκωση της καταστολής στην Αίγυπτο έχει κάνει τη χώρα αυτή «πιο επικίνδυνη παρά ποτέ» για τους αντιπολιτευόμενους και τους αντιφρονούντες, ακόμη κι όσους απλά ασκούν ειρηνικά κριτική στην κυβέρνηση της χώρας, υπογραμμίζει σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.

Η ΜΚΟ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου την παραμονή της ημέρας που συμπληρώνεται η όγδοη επέτειος της λαϊκής εξέγερσης η οποία ξέσπασε την 25η Ιανουαρίου 2011 και οδήγησε στην αποχώρηση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, έπειτα από κάπου τριάντα χρόνια, στο αποκορύφωμα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 113 ανθρώπους το 2018 απλά και μόνο επειδή «εξέφρασαν ειρηνικά τις απόψεις τους».

«Σήμερα, είναι πιο επικίνδυνο παρά ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου να ασκείς κριτική στην κυβέρνηση», κατά την ανακοίνωση της ΜΚΟ και τη διευθύντρια του τμήματός της για την περιοχή της Βόρειας Αφρικής, τη Νάτζια Μπουνάιμ.

«Επί των ημερών της κυβέρνησης του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η Αίγυπτος έχει μετατραπεί σε υπαίθρια φυλακή για τους διαφωνούντες», υπογράμμισε η Αμνηστία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε πρόσφατα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Σίσι είχε αρνηθεί πως υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Αίγυπτο.

Το καθεστώς του Σίσι επικρίνεται συχνά από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταγγέλλουν ιδίως την καταστολή των υποστηρικτών της αιγυπτιακής αριστεράς, λαϊκών -με την έννοια των μη θρησκευτικών -κινημάτων, καθώς και των οπαδών των Αδελφών Μουσουλμάνων, ισλαμιστικού κινήματος που είναι σήμερα εκτός νόμου.

Πέραν των συλλήψεων ολοένα περισσότερων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές της Αιγύπτου, βάσει νόμου πλέον, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τους δημοφιλέστερους λογαριασμούς σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και να τους αποκλείουν εάν θεωρούν ότι διασπείρουν «ψευδείς πληροφορίες».

Για τους υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης, τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό τον περιορισμό των ελευθεριών στο Διαδίκτυο, τον μοναδικό χώρο όπου μπορούν ακόμα να εκφράζονται φωνές που επικρίνουν τον Σίσι και το καθεστώς του.

Οι αιγυπτιακές αρχές αντιτείνουν ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα εντός των ορίων του αντιτρομοκρατικού αγώνα.

Ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2013, που ανέτρεψε τον τότε αρχηγό του κράτους, τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι. Εξελέγη πρόεδρος για δεύτερη θητεία τον Μάρτιο του 2018, έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία ουσιαστικά δεν είχε αντίπαλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM