Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί: Πιο επικίνδυνη παρά ποτέ η Αίγυπτος για τους αντιφρονούντες

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί: Πιο επικίνδυνη παρά ποτέ η Αίγυπτος για τους αντιφρονούντες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

«Πιο επικίνδυνη παρά ποτέ» για τους διαφωνούντες είναι σήμερα η Αίγυπτος, καθώς σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία το 2018 φυλακίστηκαν 113 άνθρωποι διότι επέκριναν ειρηνικά την κυβέρνηση. 

Η κλιμάκωση της καταστολής στην Αίγυπτο έχει κάνει τη χώρα αυτή «πιο επικίνδυνη παρά ποτέ» για τους αντιπολιτευόμενους και τους αντιφρονούντες, ακόμη κι όσους απλά ασκούν ειρηνικά κριτική στην κυβέρνηση της χώρας, υπογραμμίζει σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.

Η ΜΚΟ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου την παραμονή της ημέρας που συμπληρώνεται η όγδοη επέτειος της λαϊκής εξέγερσης η οποία ξέσπασε την 25η Ιανουαρίου 2011 και οδήγησε στην αποχώρηση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, έπειτα από κάπου τριάντα χρόνια, στο αποκορύφωμα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 113 ανθρώπους το 2018 απλά και μόνο επειδή «εξέφρασαν ειρηνικά τις απόψεις τους».

«Σήμερα, είναι πιο επικίνδυνο παρά ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου να ασκείς κριτική στην κυβέρνηση», κατά την ανακοίνωση της ΜΚΟ και τη διευθύντρια του τμήματός της για την περιοχή της Βόρειας Αφρικής, τη Νάτζια Μπουνάιμ.

«Επί των ημερών της κυβέρνησης του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η Αίγυπτος έχει μετατραπεί σε υπαίθρια φυλακή για τους διαφωνούντες», υπογράμμισε η Αμνηστία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε πρόσφατα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Σίσι είχε αρνηθεί πως υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Αίγυπτο.

Το καθεστώς του Σίσι επικρίνεται συχνά από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταγγέλλουν ιδίως την καταστολή των υποστηρικτών της αιγυπτιακής αριστεράς, λαϊκών -με την έννοια των μη θρησκευτικών -κινημάτων, καθώς και των οπαδών των Αδελφών Μουσουλμάνων, ισλαμιστικού κινήματος που είναι σήμερα εκτός νόμου.

Πέραν των συλλήψεων ολοένα περισσότερων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές της Αιγύπτου, βάσει νόμου πλέον, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τους δημοφιλέστερους λογαριασμούς σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και να τους αποκλείουν εάν θεωρούν ότι διασπείρουν «ψευδείς πληροφορίες».

Για τους υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης, τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό τον περιορισμό των ελευθεριών στο Διαδίκτυο, τον μοναδικό χώρο όπου μπορούν ακόμα να εκφράζονται φωνές που επικρίνουν τον Σίσι και το καθεστώς του.

Οι αιγυπτιακές αρχές αντιτείνουν ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα εντός των ορίων του αντιτρομοκρατικού αγώνα.

Ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2013, που ανέτρεψε τον τότε αρχηγό του κράτους, τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι. Εξελέγη πρόεδρος για δεύτερη θητεία τον Μάρτιο του 2018, έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία ουσιαστικά δεν είχε αντίπαλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM