Μία νέα στρατηγική για την «υγιή γήρανση» των πολιτών της ανακοίνωσε η Βρετανία, με απώτερο στόχο το 10% των Βρετανών που γεννιούνται σήμερα, να ζήσουν περισσότερο από εκατό χρόνια.

 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου χρηματοδότησης, αξίας 416 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ανάπτυξη καινοτομιών και νέων τεχνολογιών, με στόχο την υγιή γήρανση και την επιμήκυνση της ζωής στο άμεσο μέλλον.

 

Το ταμείο θα στηρίζει καλύτερες διαγνώσεις για τους Βρετανούς ασθενείς με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της νέας τεχνολογίας, μέσω ενός νέου περιφερειακού δικτύου.

 

Στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν περίπου 500.000 εθελοντές, των οποίων το γονιδίωμά θα αναλυθεί.

 

Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν τους Βρετανούς ειδικούς να αναπτύξουν εργαλεία έγκαιρης διάγνωσης και νέες πρωτοποριακές θεραπείες.

 

Θα διατεθεί επίσης ένα επιπλέον ποσό ύψους 55,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου στο βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο για την Άνοια στο University College του Λονδίνου.

 

και νέα χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν περισσότερο διάστημα στο σπίτι τους, αντιμετωπίζοντας τη μοναξιά, και αυξάνοντας την ανεξαρτησία τους.


Αξιωματούχοι στη Γηραιά Αλβιώνα υποστηρίζουν ότι πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα ενδέχεται να φθάσουν τα εκατό χρόνια, σε σύγκριση με 15.000 σήμερα.

 

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η γήρανση των πληθυσμών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δημιουργεί νέες απαιτήσεις για τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογιών περίθαλψης και καινοτόμων προγραμμάτων αποταμίευσης για συνταξιοδότηση.