Η Βρετανία εξακολουθεί να «κυνηγά» τον Ασάνζ παρά την υποχώρηση της Σουηδίας

Η Βρετανία εξακολουθεί να «κυνηγά» τον Ασάνζ παρά την υποχώρηση της Σουηδίας Facebook Twitter
EPA
0

Η βρετανική δικαιοσύνη αρνήθηκε και πάλι, σήμερα, να άρει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ.

Κατά συνέπεια, ο ιδρυτής των Wikileaks αδυνατεί να βγει ελεύθερος από τον πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε πριν από σχεδόν έξι χρόνια.

Τον Ιούνιο του 2012 ο 46χρονος Αυστραλός είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού για να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου καταζητούνταν από τα τέλη του 2010 εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, τις οποίες αρνούνταν.

Τον Μάιο 2017, οι κατηγορίες για βιασμό μπήκαν στο αρχείο των Σουηδικών αρχών, αλλά το δικαστήριο του Ουέστμινστερ αποφάνθηκε πως αυτό, δεν καθιστά άκυρο το ένταλμα σύλληψης στην Βρετανία.

Το λονδρέζικο δικαστήριο του Ουέστμινστερ, που στις 6 Φεβρουαρίου είχε ήδη κρίνει πως αυτό το ένταλμα σύλληψης είναι έγκυρο, αποφάνθηκε πως η διατήρησή του σε ισχύ «δεν αντιβαίνει στο δημόσιο συμφέρον».

Ο ιδρυτής του WikiLeaks φοβάται πως, αν συλληφθεί, θα εκδοθεί και θα δικαστεί στις ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση πολλών απόρρητων, στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων στο Wikileaks, το 2010. 

Το γεγονός ότι αρνείται να παραδοθεί έχει εμποδίσει την πορεία της δικαιοσύνης, έκρινε η δικαστής Έμα Άρμπατνοτ, εκτιμώντας πως πρόκειται για έναν «άνθρωπο που επιδιώκει να επιβάλει τους δικούς του όρους στην πορεία της Δικαιοσύνης».

Ο δικαστής αποφάσισε να παραμείνει σε ισχύ το ένταλμα, εκτιμώντας ότι είχε εκδοθεί επειδή ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε παραβιάσει τους όρους της αποφυλάκισής του με εγγύηση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές στην Αλβανία: Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εμπλοκή οργανωμένου εγκλήματος

Διεθνή / Εκλογές στην Αλβανία: Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εμπλοκή οργανωμένου εγκλήματος

Σε κλίμα έντασης και σοβαρών καταγγελιών για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος διεξήχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα να προηγείται καθαρά
LIFO NEWSROOM
Δίκη Sean «Diddy» Combs: Το βίντεο κακοποίησης που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο

Διεθνή / Δίκη Sean «Diddy» Combs: Το βίντεο κακοποίησης που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο

Το υλικό υποστηρίζει όχι μόνο τις καταγγελίες της γυναίκας αλλά και εκείνες τριών ακόμη φερόμενων θυμάτων, τα οποία αναμένεται να καταθέσουν ότι υπέστησαν κακοποίηση, απειλές και εξαναγκασμό σε σεξουαλικά πάρτι με χρήση ναρκωτικών, ισχυρίζονται οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Σήμερα ή αύριο η απελευθέρωση του Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου, λέει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Σήμερα ή αύριο η απελευθέρωση του Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου, λέει η Χαμάς

«Η απελευθέρωση του Ίνταν είναι πολύ πιθανή εντός των επόμενων δύο ημερών, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες επί του πεδίου», λέει πηγή προσκείμενη στη Χαμάς
LIFO NEWSROOM