Η Βρετανία βάζει φόρο στα αναψυκτικά για να καταπολεμήσει την παιδική παχυσαρκία

Η Βρετανία βάζει φόρο στα αναψυκτικά για να καταπολεμήσει την παιδική παχυσαρκία Facebook Twitter
1

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν ανακοίνωσε σήμερα, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο, την επιβολή μέσα σε δύο χρόνια ενός φόρου στα μη αλκοολούχα αναψυκτικά με στόχο να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία.


"Εισάγουμε έναν νέο φόρο στη βιομηχανία των ζαχαρούχων αναψυκτικών που θα επιβάλλεται στις εταιρείες και θα ισχύσει μέσα σε δύο χρόνια ώστε να τους αφήσουμε το χρονικό περιθώριο για να αλλάξουν τη σύνθεση των προϊόντων τους", δήλωσε ο Όζμπορν, προσθέτοντας ότι τα αναψυκτικά "είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της παιδικής παχυσαρκίας".


Ο φόρος θα εφαρμοστεί στα αναψυκτικά που περιέχουν περισσότερο από 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 χιλιοστόλιτρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα αποφέρει περισσότερα από 520 εκατ. στερλίνες (περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ). Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τον φόρο αυτό θα χρησιμεύσουν για να διπλασιαστούν τα κεφάλαια που είναι αφιερωμένα στον σχολικό αθλητισμό, διευκρίνισε ο Όζμπορν.


Ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ εξέφρασε αμέσως τη χαρά του για την ανακοίνωση αυτή: "Τα καταφέραμε!", έγραψε στο Instagram. "Είναι κάτι θαρραλέο, λογικό και υποστηρίζεται απ' όλους τους λογικούς ανθρώπους... μια είδηση καταπληκτική", πρόσθεσε, καθώς έχει διεξαγάγει και ο ίδιος εκστρατεία υπέρ της επιβολής ενός τέτοιου φόρου.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το 2015, 28% των παιδιών ηλικίας 2 έως 15 ετών –και 61,9% των ενηλίκων– είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στη Βρετανία, κάτι που καθιστά τη χώρα μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη ως προς το ζήτημα αυτό.


Οι ασθένειες οι οποίες συνδέονται με την παχυσαρκία κοστίζουν στην οικονομία 27 δισεκ. στερλίνες ετησίως, δηλαδή το ήμισυ του λογαριασμού του συστήματος υγείας, διευκρίνισε ο Όζμπορν.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Μα καλά δεν κάνει έργο εκεί η Coca Cola; Φτου κακά στον κρατικό παρεμβατισμό! ΠΟυ ήμεθα κύριοι...σε ποιά χώρα ευρισκόμαστε! Να μην μπορεί ο λαός ελεύθερα να καταναλώνει κάθε Μάρκα ολκής!Ούτε εις την Βόρειαν Κορέα του ακατόναμστου δεν πράτουν τοιάυτη αυθαιρεσίαν ενάντια του φιλελεύθερου εμπορίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ