Η Βρετανία «ανοίγει» για περιορισμένους διεθνείς προορισμούς - Εκτός λίστας η Ελλάδα

Η Βρετανία «ανοίγει» για περιορισμένους διεθνείς προορισμούς - Εκτός λίστας η Ελλάδα Facebook Twitter
0

Η Βρετανία ανοίγει για διεθνή ταξίδια από τις 17 Μαΐου, αλλά για περιορισμένο αριθμό προορισμών, που είναι ανοιχτοί για διακοπές χωρίς καραντίνα και η Ελλάδα είναι εκτός αυτής της λίστας.

Η Πορτογαλία, το Ισραήλ, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη μπήκαν στην πράσινη λίστα για τα ταξίδια σε ένα σύστημα που θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps.

Δημοφιλείς προορισμοί όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έμειναν εκτός.

Εκτός από την Πορτογαλία και το Ισραήλ, στην «πράσινη λίστα» θα βρίσκονται από τις 17 Μαΐου η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, η Ισλανδία, το Γιβραλτάρ, τα Νησιά Φόκλαντ, τα Νησιά Φερόε, τα Νησιά Σάντουιτς και η Αγία Ελένη.

Η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες στη Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19.

Η λίστα θα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες. Τρεις χώρες που σήμερα βρίσκονται στην «πορτοκαλί» κατηγορία, η Τουρκία, οι Μαλδίβες και το Νεπάλ, θα μετακινηθούν στην «κόκκινη» από την Τετάρτη, 12 Μαΐου.

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες διακοπών και τα τουριστικά hotspots στη νότια Ευρώπη περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες για τους Βρετανούς να αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά, αλλά θα πρέπει να περιμένουν μερικούς μήνες ακόμα για να ανακάμψουν πλήρως.

Εκτός λίστας είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι τέσσερις πρώτες χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019, καθώς όλες απαιτούν αυτοαπομόνωση κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι τουριστικοί φορείς και οι αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν ότι η Βρετανία είναι υπερβολικά προσεκτική και ότι ένα τόσο περιορισμένο άνοιγμα θα συνεχίσει να παρασύρει μια βιομηχανία, που αγωνίζεται για επιβίωση.

Πριν από την ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να ανοίξουν έναν διάδρομο ταξιδιών, δεδομένου του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού τους. 

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα της προσεκτικής επιστροφής μας στα διεθνή ταξίδια, με μέτρα που έχουν σχεδιαστεί πάνω από όλα για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και να διασφαλίσουν ότι δεν θα πετάξουμε τα οφέλη, που όλοι προσπαθήσαμε και αποκομίσαμε φέτος», δήλωσε ο Shapps .

Παρά τους περιορισμούς, η άδεια για τα ταξίδια στο εξωτερικό εξακολουθεί να είναι μια ευπρόσδεκτη κίνηση για τον πολύπαθο τομέα. 

Οι British Airways, EasyJet, Ryanair, TUI και άλλοι θα πρέπει τώρα να περιμένουν μέχρι τον επόμενο μήνα για το άνοιγμα της ευρύτερης κλίμακας, που χρειάζονται για να διορθώσουν κάπως τις απώλειες από την πανδημία.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν, ότι οι τιμές για κρατήσεις στις λίγες χώρες της πράσινης λίστας, θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Τα ταξίδια, που περιλαμβάνονται στην πράσινη λίστα, απαιτούν από τους ταξιδιώτες δύο τεστ COVID-19, ένα πριν την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα εντός δύο ημερών από την επιστροφή τους. Την ίδια ώρα, οι χώρες, όπου οι Βρετανοί ενδέχεται να θέλουν να ταξιδέψουν, θα έχουν τους δικούς τους κανόνες εισόδου. 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ