Η Βουλγαρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκατέλειψε τη στρατηγική των ομάδων προτεραιότητας, με τον εμβολιασμό να προτείνεται πλέον σε όλους.

 

Ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση άλλαξε ξαφνικά πορεία, καθώς δεν μπόρεσε να πείσει να εμβολιασθούν αυτοί που μπορούσαν να το κάνουν κατά προτεραιότητα, είτε πρόκειται για γιατρούς είτε για νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς ή κοινωνικούς λειτουργούς.

 

«Εμπιστευθείτε την επιστήμη!», καλούσε επανειλημμένα ο υπουργός Υγείας Κονσταντίν Ανγκέλοφ, βλέποντας μόνο το 1/3 των εγγεγραμμένων να εμφανίζονται στα ραντεβού τους.

 

Η Βουλγαρία, η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, έχει το πιο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη των 27. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί μόλις 150.000 Βούλγαροι, δηλαδή το 2,1% του πληθυσμού.

 

Αν και είχε έρθει η σειρά των άνω των 65 ετών και των χρονίως πασχόντων, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αποφάσισε να ανοίξει τα κέντρα εμβολιασμού σε όλους, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ξαφνικά μεγάλες ουρές μπροστά από τα νοσοκομεία της Σόφιας. 

 

«Η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Πριν έπρεπε να παρακαλούμε τους ανθρώπους για να εμβολιασθούν. Τώρα οι ομάδες είναι πολύ απασχολημένες», λέει η Σίλβια Τσολάκοβα, υπεύθυνη της πολυκλινικής ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

 

Ωστόσο δεν είναι όλοι τόσο ενθουσιώδεις. «Οι ηγέτες μας είναι καταπληκτικοί: ξεμπλόκαραν το σύστημα προκαλώντας ένα τερατώδες χάος!», σχολίασε ειρωνικά η εφημερίδα Segan, καταγγέλλοντας ένα συνωστισμό εν δυνάμει επικίνδυνο για τις ευάλωτες ομάδες.

 

Πριν απ' αυτή την αλλαγή στρατηγικής, περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν ήθελε να εμβολιασθεί, σύμφωνα με δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι ψευδείς πληροφορίες αφθονούν από την αρχή της πανδημίας.

 

Η επιφύλαξη της κοινής γνώμης εξηγείται από μια «δυσπιστία» έναντι των αρχών, εκτιμά ο Παρβάν Σιμεόνοφ του ινστιτούτου Gallup, επικαλούμενος την πολιτικοποίηση του εμβολιασμού, που θεωρείται ένδειξη πίστης στον Μπορίσοφ.

 

Ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ, ο οποίος καυχάται για «μια τέλεια οργάνωση» των εμβολιασμών, βλέπει στην πρόσφατη συρροή ένα επιχείρημα για τη χαλάρωση των περιορισμών, οι οποίοι ήταν ήδη «οι λιγότερο αυστηροί στην Ευρώπη», παρά την αύξηση των μολύνσεων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν και πάλι τα εστιατόρια και οι αίθουσες τυχερών παιγνιδιών, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ενώ υποσχέθηκε πως τα νυκτερινά κέντρα θα ανοίξουν τον Απρίλιο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr