Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας Facebook Twitter
0

Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, η οποία έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της, εξέφρασε δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά της μετά από χειρονομία του δισεκατομμυριούχου που ερμηνεύτηκε ως φασιστικός χαιρετισμός.

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης λίγο μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ο Έλον Μασκ έκανε δύο φορές διαδοχικά μια χειρονομία που θύμιζε τον φασιστικό χαιρετισμό που χρησιμοποιούσαν ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Αδόλφος Χίτλερ. Το πλήθος επευφημούσε την κίνησή του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

Η Βίβιαν Γουίλσον, η οποία έχει αποκηρύξει τον πατέρα της και άλλαξε επίσημα το όνομά της το 2022, απάντησε έντονα στις αναρτήσεις της στο Threads και το Bluesky. «Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους», έγραψε, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με το πώς ερμήνευσε τη χειρονομία του Μασκ.  «Θα πω απλά: ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ειδικά όταν υπήρξαν δύο "πράξεις" στη σειρά, βασισμένες στην αντίδραση της πρώτης» ήταν ολόκληρη η ανάρτησή της.

Σε μια επόμενη ανάρτηση, ειρωνεύτηκε την υπεράσπιση του πατέρα της, λέγοντας: «Ήταν ξεκάθαρα ένα ατύχημα, σωστά; Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσεις εύλογη αμφισημία. Ας είμαστε σοβαροί».

Η χρήση του ιδιώματος «να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους» από τη Γουίλσον προκάλεσε επίσης κριτική, καθώς η λέξη «spade» έχει φυλετικές συνδηλώσεις στην αμερικανική καθομιλουμένη. Παρόλο που η φράση δεν συνδέεται αρχικά με ρατσιστική χρήση, ορισμένοι υποστήριξαν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται για να μην προκαλείται παρεξήγηση.

Πολιτικοί από όλο τον κόσμο καταδίκασαν την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως σαφή ένδειξη υποστήριξης προς τον φασισμό. Η Μανόν Ομπρί, μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «ο ναζιστικός χαιρετισμός του Έλον Μασκ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Μίκαελ Φρίντμαν, πρώην αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στη Γερμανία, τη χαρακτήρισε «επικίνδυνη στιγμή για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο».

Η Αμερικανίδα βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, σε ζωντανή μετάδοση στο Instagram, δήλωσε: «Δεν πρόκειται να υποστηρίξω κανέναν που είναι φιλικός προς τους Ναζί. Αν είστε εντάξει με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, εγώ δεν είμαι».

Υποστήριξη και αμφιλεγόμενες εξηγήσεις

Ωστόσο, υπήρξαν και υπερασπιστές του Μασκ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η χειρονομία του ήταν «ρωμαϊκός χαιρετισμός» ή ότι έγινε κατά λάθος, λόγω της αυτιστικής του φύσης. Η Anti-Defamation League (ADL) χαρακτήρισε τη χειρονομία «άβολη έκφραση ενθουσιασμού» και ζήτησε «ψυχραιμία» από όλες τις πλευρές.

Ο ίδιος ο Μασκ, μέσω αναρτήσεών του στο X (πρώην Twitter), αποκάλεσε τις κατηγορίες «προπαγάνδα των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης» και δήλωσε ότι «η επίθεση “όλοι είναι Χίτλερ” έχει κουράσει».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM