Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει εθελοντές να δοκιμάσουν το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε η Ρωσία.

 

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που κατέγραψε επισήμως ένα εμβόλιο ενάντια στην πανδημία στις 11 Αυγούστου. Ωστόσο ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσο έχει περάσει τον απαραίτητο έλεγχο. 

 

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που έχει λάβει δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία, δήλωσε πρόθυμη να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές. 

 

«Στις επόμενες ημέρες, θα ζητήσουμε εθελοντές για να εμβολιαστούν», ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μαδούρο. 

 

Η δήλωση του Μαδούρο δείχνει πως η Βενεζουέλα δεν διαθέτει ακόμη εθελοντές, κάτι που σημαίνει πως ο υπουργός Υγείας, Κάρλος Αλβαράδο, βιάστηκε όταν πριν από δέκα ημέρες είπε ότι η χώρα πρόσφερε «500 εθελοντές στη Ρωσία για να λάβουν μέρος στις κλινικές δοκιμές».  

 

 

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στις δοκιμές εμβολίων από Κίνα και Κούβα, κατά της Covid-19. 

 

 

Κίνα και Κούβα, μαζί με τη Ρωσία, είναι πιστοί σύμμαχοι του Νικολάς Μαδούρο, του οποίου την κυβέρνηση έχουν απομονώσει πάνω από 50 κράτη, μεταξύ άλλων ΗΠΑ και Βρετανία, αναγνωρίζοντας τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο. 

 

Μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας πως κατοχύρωσε το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ονόμασε Sputnik V, ο Μαδούρο την συνεχάρη για το κατόρθωμα, λέγοντας πως θα είναι ο πρώτος που θα εμβολιαστεί. «Ο πρώτος που θα εμβολιαστεί θα είμαι εγώ. Θα δώσω το καλό παράδειγμα», είπε στις 16 Αυγούστου. 

 

Ωστόσο, μιλώντας την Κυριακή, δεν ανέφερε αν θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 500 εθελοντές από τη Βενεζουέλα. 

 

Η χώρα έχει λιγότερες από 50.000 καταγεγραμμένες περιπτώσεις μόλυνσης από κορωνοϊό και 381 θανάτους, αριθμός αισθητά χαμηλότερος από άλλες χώρες της περιοχής.

 

Επιδημιολόγοι εκτιμούν, όμως, πως ο αληθινός αριθμός κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερος καθώς πολλοί πολίτες δεν υποβάλλονται σε τεστ, φοβούμενοι μην στιγματιστούν καθώς η κυβέρνηση κατηγόρησε τους μετανάστες για την διασπορά του κορωνοϊού. 


Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr