Η Bayer ξεκίνησε έρευνα για το «φακέλωμα» πολιτικών και δημοσιογράφων από τη Monsanto

Η Bayer ξεκίνησε έρευνα για το «φακέλωμα» πολιτικών και δημοσιογράφων από τη Monsanto Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Εξωτερική νομική εταιρεία θα ερευνήσει, για λογαριασμό της Bayer, τη υπόθεση χαρτογράφησης προσώπων από τη Monsanto

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ο όμιλος Monsanto «φακέλωνε» δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιστήμονες ανάλογα την στάση που τηρούσαν απέναντι στα ζιζανιοκτόνα. Την υπόθεση αποκάλυψε την Πέμπτη το τηλεοπτικό κανάλι France 2. Όπως ανέφερε, κατάφερε να λάβει «εμπιστευτικά» ενημερωτικά αρχεία τα οποία φέρουν την υπογραφή εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνεργάζονταν με τη Monsanto. Από πέρσι, ο όμιλος αυτός είναι θυγατρική του γερμανικού κολοσσού Bayer.

Σε ανακοίνωσή της η Bayer ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός και επισήμανε πως ενώ προς το παρόν «δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η κατάρτιση των υπό συζήτηση λιστών παραβίασε οποιεσδήποτε νομικές διατάξεις» η εταιρεία «θα ζητήσει από μια εξωτερική νομική εταιρεία να διερευνήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε με εξουσιοδότηση της Monsanto και να αξιολογήσει τους σχετικούς ισχυρισμούς».  Ακόμα, η Bayer υπογράμμισε ότι η νομική εταιρεία θα ενημερώσει, επίσης, όλα τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στις συγκεκριμένες λίστες σχετικά με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν γι'αυτούς.

«Η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια», ανέφερε η γερμανική εταιρεία επισημαίνοντας πως διακόπτει τη συνεργασία της με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση

Η Bayer αναθέτει σε εξωτερική νομική εταιρεία τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη χαρτογράφηση προσώπων από τη Monsanto, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για διαφάνεια και θεμιτή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, γαλλικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιήσαν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους το 2016 η Monsanto προχώρησε σε σύνταξη λιστών με φορείς και πρόσωπα -θετικά και αρνητικά προσκείμενα στην εταιρεία- γεγονός που πιθανώς παραβιάζει δεοντολογικές αρχές και νομικούς κανονισμούς. Σε συνέχεια μιας πρώτης αξιολόγησης του ζητήματος, αντιλαμβανόμαστε ότι η εν λόγω ενέργεια έχει προκαλέσει προβληματισμό και κριτική. Ο συγκεκριμένος τρόπος δεν είναι αυτός με τον οποίο η Bayer επιδιώκει να αναπτύξει διάλογο με την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Συνεπώς, νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε δημοσίως συγγνώμη.

Προς το παρόν, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η κατάρτιση των υπό συζήτηση λιστών παραβίασε οποιεσδήποτε νομικές διατάξεις. Η Bayer θα ζητήσει από μια εξωτερική νομική εταιρεία να διερευνήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε με εξουσιοδότηση της Monsanto και να αξιολογήσει τους σχετικούς ισχυρισμούς. Η νομική εταιρεία θα ενημερώσει, επίσης, όλα τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στις συγκεκριμένες λίστες σχετικά με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν γι'αυτούς. Η Bayer θα στηρίξει πλήρως την Εισαγγελία της Γαλλίας στις έρευνές της.

Ο νέος επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων και Bιωσιμότητας της Bayer AG, Matthias Berninger, έχει αναλάβει την εσωτερική αξιολόγηση του ζητήματος. Θα αποτιμήσει, εξίσου, τη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων, εσωτερικών και εξωτερικών, μερών. Η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια. Ως άμεσο μέτρο, αποφασίσαμε να αναστείλουμε, μέχρι νεωτέρας, τη συνεργασία μας με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, διερευνάμε περαιτέρω απαιτούμενα μέτρα τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τρίτων. Να σημειωθεί ότι το αρμόδιο στέλεχος της Monsanto για την υπόθεση αποχώρησε από την εταιρεία λίγο μετά την εξαγορά της.

Η Bayer υπερασπίζεται τη διαφάνεια και τη θεμιτή συνεργασία με όλες τις ομάδες συμφερόντων. Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε αντιδεοντολογικές πρακτικές εντός της εταιρείας μας. Φυσικά, αυτό ισχύει και για την τήρηση των κανονισμών προστασίας προσωπικών δεδομένων σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ