Η Αυστραλία αγόρασε τα δικαιώματα της σημαίας των Αβορίγινων για 14 εκατ. δολάρια

Η Αυστραλία αγόρασε τα δικαιώματα της σημαίας των Αβορίγινων για 14 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
0

Η αυστραλιανή κυβέρνηση αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα της σημαίας των Αβορίγινων (οι ιθαγενείς της Αυστραλίας) για 14 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την  έτσι ελεύθερα διαθέσιμη για δημόσια χρήση μετά από μακροχρόνιες διαμάχες για το θέμα. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ ​​Μόρισον εξασφάλισε τα δικαιώματα αυτά από τον αυτόχθονα Αβορίγινα καλλιτέχνη Χάρολντ Τόμας, ο οποίος δημιούργησε τη σημαία πριν από περισσότερα από 50 χρόνια.

Η συμφωνία σημαίνει ότι η σημαία μπορεί πλέον να αναπαραχθεί σε ρούχα, εμπορεύματα, αθλητικές φανέλες ή έργα τέχνης χωρίς ειδική άδεια και δωρεάν. Σε δήλωσή του, ο Μόρισον είπε ότι η σημαία είχε «ελευθερωθεί», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του «επιδίωξε να προστατεύσει την ακεραιότητα της σημαίας των Αβορίγινων, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Χάρολντ Τόμας».

Η σημαία, η οποία έχει το κόκκινο, το μαύρο και το κίτρινο χρώμα, αναγνωρίστηκε και επισήμως το 1995 ως σημαία της Αυστραλίας. Ωστόσο, προέκυψε πρόβλημα με την εμπορική της χρήση, καθώς μια εταιρεία, η οποία είχε αποκτήσει τα δικαιώματα επί του σχεδίου, ζήτησε να εισπράττει χρήματα, κάθε φορά που κάποιος τη χρησιμοποιεί. 

Μια εκστρατεία με όνομα «Free the Flag», που ξεκίνησε το 2019, ζητούσε πλέον ξεκάθαρα τον τερματισμό των αποκλειστικών συμφωνιών αδειοδότησης χρήσης της σημαίας. Η καμπάνια κέρδισε την υποστήριξη πολλών Αβορίγινων Αυστραλών υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Ολυμπιονίκη, Νόβα Πέρις. 

Τελικά, η όλη προσπάθεια απέδωσε καρπούς με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της σημαίας, η οποία πλέον ανήκει σε κάθε Αυστραλό. 

Σχεδιασμένη από τον Χάρολντ Τόμας πριν από μια διαδήλωση στην Αδελαΐδα το 1971, η σημαία έχει γίνει έκτοτε έμβλημα για τους Αβορίγινες Αυστραλούς και κυματίζει συχνά σε κυβερνητικά κτίρια. Ο κίτρινος κύκλος του σχεδίου αντιπροσωπεύει τον ήλιο η μαύρη λωρίδα συμβολίζει τους ιθαγενείς, ενώ η κόκκινη λωρίδα σχετίζεται τόσο με το αίμα τους όσο και με τη γη.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM
Πλημμύρες και απόγνωση στη Γάζα - Οι κάτοικοι περιμένουν το επόμενο βήμα του ειρηνευτικού σχεδίου

Διεθνή / Πλημμύρες και απόγνωση στη Γάζα - Οι κάτοικοι περιμένουν το επόμενο βήμα του ειρηνευτικού σχεδίου

Δύο μήνες μετά την επιβολή εκεχειρίας από τις ΗΠΑ, η Γάζα είναι καθηλωμένη στην πρώτη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ ενώ ο χειμώνας πλησιάζει στον πολύπαθο παλαιστινιακό θύλακα
THE LIFO TEAM