Η Apple προειδοποιεί Ταϊλανδούς ακτιβιστές ότι είναι στόχος «επιθέσεων με κρατική υποστήριξη»

Η Apple προειδοποιεί Ταϊλανδούς ακτιβιστές ότι είναι στόχος «επιθέσεων με κρατική υποστήριξη» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Ακτιβιστές υπέρ της μεταρρύθμισης της μοναρχίας είναι ανάμεσα στους τουλάχιστον 17 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη που λένε ότι τους προειδοποίησε η Apple πως έχουν μπει στο στόχαστρο επιθέσεων με «κρατική υποστήριξη». 

Προειδοποιήσεις εστάλησαν στους επιφανείς ακτιβιστές Panusaya Sithijirawattanakul και Arnon Nampa, σύμφωνα με την αδελφή της πρώτης και τον διαχειριστή της σελίδας του Facebook του δεύτερου. Αμφότεροι έχουν προφυλακιστεί αναμένοντας να δικαστούν, επειδή ήταν επικεφαλής των διαδηλώσεων που ζητούσαν τον περιορισμό των εξουσιών της μοναρχίας. 

Ο ράπερ, Dechathorn Bamrungmuang, γνωστός και ως Hockhacker με τους Rap Against Dictatorship, ανέφερε στο Facebook ότι επίσης δέχθηκε προειδοποίηση από την Apple και δημοσίευσε εικόνα του μηνύματος. Με τη μουσική του το γκρουπ έχει βάλει στο στόχαστρο τη μοναρχία και την κυβέρνηση και ο συγκεκριμένος ράπερ αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανταρσία. 

Το μήνυμα που δημοσίευσε αναφέρει: «Η Apple πιστεύει ότι έχετε μπει στο στόχαστρο επιτιθέμενων με κρατική χρηματοδότηση… Αυτοί οι επιτιθέμενοι είναι πιθανό να σας στοχεύουν ατομικά λόγω του ποιος είστε ή τι κάνετε. Αν η συσκευή σας έχει τεθεί σε κίνδυνο από επιτιθέμενο με κρατική στήριξη, μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση από μακριά σε ευαίσθητα δεδομένα σας, επικοινωνίες ή ακόμη και στην κάμερα ή το μικρόφωνο. Αν και είναι πιθανό να πρόκειται για λάθος συναγερμό, παρακαλούμε πάρτε σοβαρά αυτή την προειδοποίηση». 

Λιγότερο γνωστοί ακτιβιστές, που έχουν εργαστεί παρασκηνιακά για να υποστηρίξουν τις φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες επίσης έχουν αναφέρει ότι δέχθηκαν παρόμοιες προειδοποιήσεις, όπως και ακαδημαϊκοί. 

Ανάμεσά τους είναι ο Prajak Kongkirati και η Puangthong Pawakapan, πολιτικοί επιστήμονες στα πανεπιστήμια Thammasat και Chulalongkorn αντίστοιχα, ο Piyabutr Saengkanokkul, στέλεχος της αντιπολίτευσης και γενικός γραμματέας του Progressive Movement και ο Yingcheep Atchanont της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα νομικά δικαιώματα, iLaw. 

Δεν είναι ξεκάθαρο με πόσους ανθρώπους επικοινώνησε η Apple. Τουλάχιστον 17 άτομα έχουν αναφέρει στα social media ή δήλωσαν στον Guardian ότι δέχθηκαν παρόμοια μηνύματα. Η Apple δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της βρετανικής εφημερίδας για να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες. Επίσης, δεν είσαι σαφές πώς πραγματοποιήθηκε η φερόμενη επίθεση. 

Ο Elia Fogi, Ταϊλανδός ακτιβιστής, δήλωσε ότι δέχθηκε ένα email από την Apple στις 04:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης και ακολούθησε ένα SMS περίπου στις 23:00. Δηλώνει όμως ότι δεν τον εκφοβίζουν αυτές οι προειδοποιήσεις. «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Αυτό που λέμε, αυτό που σκεφτόμαστε, αυτό για το οποίο μαχόμαστε είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα. Δεν κάνουμε τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Elia Fofi. 

Όμως, επεσήμανε ότι η επίθεση στα δικά τους προσωπικά δεδομένα είναι μια επίθεση στα προσωπικά δεδομένα ευρύτερα. «Οι άνθρωποι θα φοβούνται να μιλήσουν για αυτά που θέλουν, ιδιωτικά», δήλωσε.

Ο Nattacha Boonchaiinsawat, βουλευτής της αντιπολίτευσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης να ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση εμπλέκεται στις επιθέσεις. Επίσης, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει πώς η κυβέρνηση προστατεύει τους πολίτες και πώς θα αναλάβει δράση ενάντια σε εκείνους που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις. «Αυτό δεν είναι προσωπικό θέμα, αλλά ζήτημα εθυνικής ασφάλειας, στο οποίο η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ευθύνη και να προστατεύσει τους πολίτες», υπογράμμισε. 

Πέρυσι, ξέσπασε ένα κύμα διαδηλώσεων νέων στην Ταϊλάνδη, που ζητούσαν τη μεταρρύθμιση της μοναρχίας. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν μείωση του βασιλικού προϋπολογισμού και να μην αναμειγνύεται ο μονάρχης στην πολιτική. Επίσης, ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Prayuth Chan-ocha, ο οποίος είναι πρώην στρατηγός. 

Τουλάχιστον 1.636 άνθρωποι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατηγορίες για τις πολιτικές δραστηριότητές τους από τη στιγμή που κλιμακώθηκαν οι διαδηλώσεις τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με την οργάνωση Ταϊλανδοί Δικηγόροι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Περισσότεροι από 150 αντιμετωπίζουν κατηγορίες που μπορούν να επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ