Η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την ασθενή οικονομία

Η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την ασθενή οικονομία Facebook Twitter
Ανεργία/ Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Παρά τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, η αγορά εργασίας της περιοχής παρέμεινε ανθεκτική, με τα ποσοστά ανεργίας να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Ιανουάριο του 2025, ενώ στην Ευρωζώνη έφτασε το 6,2%, συνεχίζοντας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα την ιστορική σταθερότητά της.

Η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης. Παρ' όλα αυτά, η αγορά εργασίας έδειξε μικρές θετικές μεταβολές, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται σε επίπεδο μήνα.

Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ ανήλθε σε 12,824 εκατομμύρια άτομα, αριθμός κατά 8.000 μικρότερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στην Ευρωζώνη, η μείωση ήταν πιο έντονη, καθώς 42.000 άτομα βρήκαν εργασία, ρίχνοντας τον αριθμό των ανέργων σε 10,765 εκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2025.

Η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 14,6% στην ΕΕ, με περίπου 2,9 εκατομμύρια νέους να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Στην Ευρωζώνη, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 14,1%, μειωμένο ελαφρώς από το 14,2% του Δεκεμβρίου 2024.

Η κατανομή της ανεργίας ανά φύλο δεν παρουσίασε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, με την ανεργία στους άνδρες να ανέρχεται στο 5,6% στην ΕΕ και στο 6% στην Ευρωζώνη, ενώ στις γυναίκες τα ποσοστά διαμορφώθηκαν στο 6% και 6,4% αντίστοιχα.

Η Ισπανία, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, κατέγραψε μικρή μείωση, με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 10,4% τον Ιανουάριο, έναντι 10,6% τον Δεκέμβριο.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την ασθενή οικονομία Facebook Twitter

Νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Ισπανίας δείχνουν ότι η πτωτική τάση συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο, με την ανεργία να υποχωρεί κατά 5.994 άτομα, φτάνοντας τα 2.593.449, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών για αυτόν τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των ανέργων κατά 45.200 άτομα, γεγονός που καθιστά τη μείωση της ανεργίας απροσδόκητα θετική εξέλιξη για τη χώρα.

Οι χώρες με τη χαμηλότερη ανεργία στην ΕΕ παρέμειναν η Τσεχία και η Πολωνία, και οι δύο με ποσοστό 2,6% τον Ιανουάριο του 2025. Παρά τη σταθερότητα της αγοράς εργασίας, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης.

Η ανησυχία αυτή ενισχύεται από τα στοιχεία των Δεικτών Υπευθύνων Προμηθειών (PMIs) του S&P Global για τον Φεβρουάριο, τα οποία καταγράφουν τον ταχύτερο ρυθμό απολύσεων στον μεταποιητικό τομέα των τελευταίων τεσσάρων ετών και έξι μηνών.

Επιπλέον, οι απειλούμενοι δασμοί των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές ενδέχεται να επηρεάσουν την απασχόληση και την οικονομία της ΕΕ, αν τελικά εφαρμοστούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανεργία στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,9% το 2025, ενώ στην Ευρωζώνη το ποσοστό θα φτάσει το 6,3%.

Η ανεργία αποτελεί βασικό παράγοντα στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική της. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των βασικών επιτοκίων της, με τους αναλυτές να προβλέπουν πτώση του επιτοκίου καταθέσεων από 2,75% σε 2,5%.

Παρά τις προκλήσεις, η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας υποδηλώνει ότι η Ευρωζώνη καταφέρνει, προς το παρόν, να απορροφήσει τις οικονομικές πιέσεις, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα απασχόλησης.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM