Χωρίς άδεια και εκπαίδευση η οπλοκατοχή στην Οκλαχόμα

Χωρίς άδεια και εκπαίδευση η οπλοκατοχή στην Οκλαχόμα Facebook Twitter
ΕΡΑ
1

Οι κάτοικοι της Οκλαχόμας θα αποκτήσουν το δικαίωμα να οπλοφορούν φανερά, χωρίς άδεια και χωρίς να προϋποτίθεται η εκπαίδευσή τους στη χρήση όπλων.

Τη δυνατότητα αυτή τους δίνει ένας νέος νόμος που επικυρώθηκε την Τετάρτη από την κυβέρνηση της πολιτείας.

Οι υποστηρικτές του νόμου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο, διαβεβαιώνουν ότι προστατεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της οπλοκατοχής και είναι παρόμοιος με νομοθετήματα που ισχύουν σε άλλες 15 Πολιτείες.

Το μέτρο πέρασε με ευκολία από το πολιτειακό κοινοβούλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Έγινε ο πρώτος νόμος που υπέγραψε ο νέος Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Κέβιν Στιτ.

«Πηγαίνοντας παντού στην Πολιτεία, και στις 77 Κομητείες, άκουσα τους κατοίκους να λένε ότι περιμένουν από εμάς να προστατεύσουμε το δικαίωμά τους να οπλοφορούν», δήλωσε ο Στιτ κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του νόμου την Τετάρτη.

Βάσει των διατάξεων του νόμου, κάθε πρόσωπο 21 ετών και άνω, ή 18 ετών εάν ανήκει ή ανήκε στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων, θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει όπλο και να το φέρει δημόσια, χωρίς την ανάγκη να διαθέτει έγκυρη άδεια των αρχών.

Εξαιρούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής και ανήλικοι.

Ο νόμος προβλέπει ότι ιδιωτικές εταιρείες, πανεπιστήμια, σχολεία και δημόσιοι χώροι, όπως οι ζωολογικοί κήποι, θα έχουν δικαίωμα να απαγορεύουν την οπλοφορία στις εγκαταστάσεις τους.

Επίσης τα όπλα θα παραμείνουν απαγορευμένα μέσα σε κυβερνητικά κτίρια.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Moms Demand Action («Μαμάδες Απαιτούν Δράση») καταδίκασε το νομοθέτημα, υπογραμμίζοντας πως οι Πολιτείες όπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή παρόμοιοι νόμοι έχουν βιώσει «σημαντική αύξηση της βίας που οφείλεται στα πυροβόλα όπλα».

Ο νόμος επικυρώθηκε την ίδια ημέρα που τα μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκριναν σχέδιο νόμου που προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων κατά τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ, που πάντως δεν αναμένεται να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Ντροπη και μονο ντροπη. Αντι να προοδευουν και να πηγαινουν μπροστα πανε σε εποχες αγριας Δυσης. Αναρωτιεμαι αν κλαψουν αρκετες μανουλες αν αλλαξουν τροπαριο...