Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών

Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
0

Χιλιάδες νέοι απείχαν σήμερα και πάλι από τα μαθήματά τους για να διαδηλώσουν για το κλίμα σε μια ημέρα μαζικών κινητοποιήσεων παγκοσμίως με την ευκαιρία των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Στο Βερολίνο, τουλάχιστον 10.000 μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την εμβληματική Πύλη του Βραδεμβούργου. Ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν, επίσης, στις μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις, ιδίως στο Αμβούργο (17.500 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία) και στη Φρανκφούρτη, 4.500 άνθρωποι, που πραγματοποίησαν πορεία προς την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το κλίμα τώρα, τα μαθήματα αργότερα!», «Μην τον κάνετε να εκραγεί, οι καλοί πλανήτες είναι δύσκολο να βρεθούν», «Δεν υπάρχει πλανήτης Β» έγραφαν, μεταξύ άλλων, τα πλακάτ, που κρατούσαν οι νέοι, στο Βερολίνο.

«Η κλιματική αλλαγή δεν έχει σύνορα, κάποια στιγμή θα είναι μη αναστρέψιμη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 21χρονος Άαρον Λάνγκουτ, ένας φοιτητής επικοινωνιών που διαδήλωνε στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, σε ένα άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η νεαρή ηγερία του κινήματος "Fridays for Future" (Παρασκευές για το Μέλλον) Γκρέτα Τούνμπεργκ και η Γερμανίδα Λουίζα Νοϊμπάουερ απηύθυναν θερμή έκκληση για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
EPA

«Είναι καιρός όλοι εμείς να αντισταθούμε σε παγκόσμια κλίμακα» γράφουν οι δύο τους.  «Έχουμε την αίσθηση ότι πολλοί ενήλικες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως ότι εμείς οι νέοι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κλιματική κρίση ολομόναχοι» υπογραμμίζουν.

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές της οργάνωσης Extinction Rebellion απέκλεισαν την είσοδο της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας, αξιώνοντας το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο στον κόσμο, να σταματήσει να επενδύει σε εταιρείες που καίνε άνθρακα. 

Τουλάχιστον 10 διαδηλωτές απέκλεισαν την κεντρική είσοδο στην Τράπεζα Norges Bank και του NBIM κρατώντας πανό, ενώ ζωγράφισαν με σπρέι συνθήματα στα παράθυρα του κτιρίου.

Θέλοντας να επικεντρώσουν την προσοχή σε όσα αποκαλούν «αναποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», οι διαδηλωτές σχεδιάζουν ευρύτερες κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να τερματίσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, τονίζει σε ανακοίνωση η οργάνωση.

Τρεις από τους διαδηλωτές κόλλησαν με κόλλα τα χέρια τους σε έναν τοίχο και μια γυάλινη πόρτα εντός της τράπεζας, μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters.

Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
EPA

Στη Στοκχόλμη, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις, ευχαρίστησε τους χιλιάδες νέους που άφησαν τα μαθήματά τους για να πάρουν μέρος στην απεργία για το κλίμα. «Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες παιδιά απεργούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πραγματικά απίστευτο» σημείωσε η νεαρή ακτιβίστρια, ενώ το πλήθος φώναζε «Γκρέτα, Γκρέτα».

  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας της Στοκχόλμης 6.000-8.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό πάρκο Κουνγκστραντγκάρντεν, στο πλαίσιο της κινητοποίησης. «Είμαστε στη μέση μιας υπαρξιακής κρίσης και ο χρόνος εξαντλείται» υπογράμμισε η 16χρονη Τούνμπεργκ, η οποία προέτρεψε τους πολιτικούς και τους ενήλικες να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  Οι αποχές από τα μαθήματα θα συνεχιστούν «για όσο χρειαστεί», τόνισε η ίδια.

Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
EPA

Νωρίτερα, νεαροί ακτιβιστές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είχαν ξεκινήσει τη σημερινή παγκόσμια διαμαρτυρία με αίτημα οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες να αναλάβουν γρήγορα δράση για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να δώσουν μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Ανησυχώ για όλες τις καιρικές καταστροφές. Κάθε φορά που σημειώνεται εδώ μια δασική πυρκαγιά, άλλο ένα ζώο ενδέχεται να εξαφανιστεί» είπε η Νίνα Πασκουαλίνι, ηλικίας 13 ετών, που συμμετείχε στη διαδήλωση στη Μελβούρνη, της οποίας ηγήθηκε η οργάνωση Extinction Rebellion.

Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
EPA
Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
EPA
Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
EPA
Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
EPA
Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
EPA
Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
EPA
Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
EPA
Χιλιάδες νέοι στους δρόμους για το κλίμα ενόψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
EPA

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP /dpa/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM