Χιλιάδες νεκροί στον πόλεμο του Αφγανιστάν: Αριθμός ρεκόρ αμάχων και παιδιών σκοτώθηκε το 2018

Χιλιάδες νεκροί στον πόλεμο του Αφγανιστάν: Αριθμός ρεκόρ αμάχων και παιδιών σκοτώθηκε το 2018 Facebook Twitter
0

Το 2018 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για τους άμαχους στο Αφγανιστάν, με συνολικά 3.804 θανάτους, οι περισσότεροι από τους οποίους αποδίδονται στους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι θάνατοι αμάχων παρουσίασαν πέρυσι αύξηση 11% σε σχέση με το 2017.

Από το 2014 τουλάχιστον 3.500 άμαχοι σκοτώνονται κάθε χρόνο εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν. Στα δέκα χρόνια που καταγράφονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει συνολικά 32.000 νεκρούς και 60.000 τραυματίες.

Το 2018 έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ και ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν -927 έναντι 826 το 2017 και 926 το 2016. Εξάλλου καταγράφηκαν περισσότεροι από 7.000 τραυματίες, αριθμός αντίστοιχος με αυτόν των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή τη σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών είναι «η σκόπιμη στοχοποίηση των αμάχων» στις επιθέσεις αυτοκτονίας που εξαπολύουν οι ομάδες των ανταρτών, καθώς και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες μάχες των φιλοκυβερνητικών ομάδων.

Αν και το 63% των θανάτων και των τραυματισμών αμάχων αποδίδεται στους αντάρτες (37% στους Ταλιμπάν, 20% στο ΙΚ και 6% σε άλλες οργανώσεις), το 24% είναι παράπλευρες απώλειες των φιλοκυβερνητικών ομάδων (14% των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και 6% του διεθνούς συνασπισμού).

«Είναι η πρώτη φορά που οι αεροπορικές επιχειρήσεις προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 500 αμάχων», τονίζεται στην έκθεση, η οποία αποδίδει 393 θανάτους στον διεθνή συνασπισμό του ΝΑΤΟ που δρα στο Αφγανιστάν και 118 στην αφγανική πολεμική αεροπορία.

Το 2018 «σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς σχεδόν ο ίδιος αριθμός αμάχων όσο συνολικά τις χρονιές 2014, 2015 και 2016», υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία, που στηρίζει την αφγανική, ενέτεινε σημαντικά τις αεροπορικές επιδρομές το 2018. Σύμφωνα με το Κέντρο Διοίκησης της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, 7.362 πύραυλοι και drones εκτοξεύθηκαν εναντίον εχθρικών θέσεων, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η οποία είχε αποτελέσει ήδη ρεκόρ.

Οι ομάδες των ανταρτών ευθύνονται για τον θάνατο 2.243 αμάχων, αριθμός αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2017, και τον τραυματισμό ακόμη 4.737, «κυρίως εξαιτίας της χρήσης εκρηκτικών μηχανισμών αδιακρίτως», εξηγεί ο ΟΗΕ.

Η έκθεση καταγράφει 65 επιθέσεις αυτοκτονίας το 2018, οι περισσότερες από τις οποίες σημειώθηκαν στην Καμπούλ, με 481 νεκρούς και 1.150 τραυματίες.

Ο επικεφαλής της UNAMA Τανταμίτσι Γιαμαμότο χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα συμπεράσματα της έκθεσης και ζήτησε «από όλες τις πλευρές να λάβουν αμέσως επιπλέον μέτρα για να σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται και των ζωών που καταστρέφονται».

«Έχει έρθει η ώρα να σταματήσει αυτή η ανθρώπινη τραγωδία» «τερματίζοντας τις μάχες», ζήτησε ο ειδικός εκπρόσωπος στο Αφγανιστάν του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. «Καλώ όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία» για ειρήνη, πρόσθεσε καθώς αύριο Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Γιατί ο Μακρόν επιμένει σε ένα νομοσχέδιο που «γδέρνει» την πολιτική του εικόνα;

Διεθνή / Explainer: Γιατί ο Μακρόν επιμένει σε ένα νομοσχέδιο που φθείρει την πολιτική του εικόνα;

Οι πραγματικοί λόγοι της οργής των Γάλλων, τα ποσά των συντάξεων που θα λαμβάνουν μετά τη μεταρρύθμιση και η εμπλοκή του... Μπραντ Πιτ στην κουβέντα για το γαλλικό συνταξιοδοτικό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ