Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη μνήμη του δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στη Σλοβακία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη μνήμη του δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στη Σλοβακία Facebook Twitter
EPA/JAKUB GAVLAK
0

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Μπρατισλάβα και σε άλλες πόλεις της Σλοβακίας σήμερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον δολοφονημένο δημοσιογράφο Γιαν Κούτσιακ, αξιώνοντας από τις αρχές να προχωρήσουν ταχέως στην ανάληψη μέτρων ως απάντηση στη δολοφονία που προκάλεσε σοκ στη χώρα και συγκλόνισε την κυβέρνηση.

Ο 27χρονος Κούτσιακ ερευνούσε μια υπόθεση φορολογικής απάτης με επιδοτήσεις όπου φέρονται να εμπλέκονται επιχειρηματίες και πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας.

Ο δημοσιογράφος αναζητούσε πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ της μαφίας και Ιταλών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Σλοβακία.

Ο Κούτσιακ και η αρραβωνιαστικιά του Μαρτίνα Κουσνιρόβα, οι οποίοι σκόπευαν να παντρευτούν τον Μάιο, βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες στο σπίτι τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, προτού εκείνος προλάβει να τελειώσει το άρθρο του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό τους από σλοβακικά και διεθνή ΜΜΕ.

Ένας από τους άνδρες που κατονομάστηκαν στο ρεπορτάζ του Κούτσιακ φέρεται να είχε κατά το παρελθόν δεσμούς με ανθρώπους οι οποίοι κατόπιν εργάστηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο θάνατος του Κούτσιακ πυροδότησε την οργή της κοινής γνώμης με φόντο τις καταγγελίες εκτενών φαινομένων διαφθοράς στην ευρωπαϊκή χώρα και προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού της Σλοβακίας.

Κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

«Επικρατεί ένα βρόμικο χάος εδώ... και εμείς οι απλοί πολίτες πρέπει να το ανεχτούμε» δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών, ο 58χρονος Γιόζεφ Μπελόβιτς, μαζί με το πλήθος των περίπου 10.000- 15.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στην πορεία αψηφώντας τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο πρόεδρος Αντρέι Κίσκα.

Ένα μεγάλο πανό ήταν ορατό ανάμεσα στον κόσμο. Σε αυτό αναγραφόταν το σύνθημα «Μια επίθεση εναντίον δημοσιογράφων= μια επίθεση εναντίον όλων μας». Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες των δύο θυμάτων, άλλοι αναμμένα κεριά.

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε περισσότερες από 10 πόλεις της χώρας αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Πράγα στη διαδήλωση συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ πορείες αναμένονται μεταξύ άλλων στο Λονδίνο και τη Χάγη.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη μνήμη του δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στη Σλοβακία Facebook Twitter

 

Με το νυφικό της κηδεύτηκε η αρραβωνιαστικιά του δημοσιογράφου

Νωρίτερα σήμερα, η αρραβωνιαστικιά του δημοσιογράφου κηδεύτηκε με το νυφικό της, στην πόλη Γκρεγκορόβτσε, ενώ στην κηδεία της παρέστησαν εκατοντάδες άνθρωποι, όπως μετέδωσαν σλοβακικά ΜΜΕ.

Ο Γιαν Κούτσιακ άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από σφαίρα στο στήθος, ενώ η Μαρτίνα Κουσνίροβα στο κεφάλι.

Η κηδεία του Κουτσιακ θα τελεστεί αύριο Σάββατο στο χωριό Στιάνβικ, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία.

«Μονάχα ο διάβολος μπορεί να σκοτώσει νέους» ανθρώπους, είπε σήμερα ο ιερέας που τέλεσε τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM