Χιλή: Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για αποποινικοποίηση της άμβλωσης

Χιλή: Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για αποποινικοποίηση της άμβλωσης Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Το κογκρέσο της Χιλής καταψήφισε το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης μέχρι τη 14η εβδομάδα της κύησης. 

Το νομοσχέδιο, που απορρίφθηκε με ψήφους 65-62, θα εξάλειφε την πιθανή ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών με την οποία είναι αντιμέτωπες γυναίκες που κάνουν άμβλωση όπως και οι γιατροί που τερματίζουν την κύηση. Στη Χιλή η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή του βρέφους. 

«Θα υποβάλλουμε ξανά και ξανά (νομοσχέδια). Θα χάσουμε όσες φορές χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε ελεύθερη, νόμιμη και δωρεάν άμβλωση για όλες τις γυναίκες», δήλωσε η βουλευτής της Αριστεράς Μάιτε Ορσίνι.

Τον Ιανουάριο ξεκίνησε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου το οποίο είχε καταθέσει το 2018 η αριστερή αντιπολίτευση. Στις 28 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε «καταρχήν», κάτι που επέτρεψε να συνεχιστεί η διαδικασία του διαλόγου. Στη συνέχεια το κείμενο επέστρεψε στην αρμόδια επιτροπή, όπου προσαρμόστηκε στον ισχύοντα νόμο για την ταυτότητα φύλου και επέστρεψε στην ολομέλεια, για συζήτηση δύο ημερών πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία. 

Στη Λατινική Αμερική, η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο στην Ουρουγουάη, την Κούβα, την Αργεντινή, στην πόλη του Μεξικού και σε τρεις μεξικανικές πολιτείες. Είναι πλήρως απαγορευμένη στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Ονδούρα, στη Νικαράγουα, στη Δομινικανή Δημοκρατία και στην Αϊτή.

Στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η άμβλωση δεν είναι νόμιμη παρά μόνο εάν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της γυναίκας ή του βρέφους, αν η εγκυμοσύνη οφειλόταν σε βιασμό, ή εάν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο.

Με πληροφορίες από AP, ΑΠΕ/ AFP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Διεθνή / Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Οι κάτοικοι στην Γκουανγκντόνγκ βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό για πλημμύρες - Οι αρχές προβλέπουν ότι το νερό θα φτάσει σε επίπεδα που παρατηρούνται «μία φορά στα εκατό χρόνια»
NEWSROOM