Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Διαμαρτυρίες για παρακώλυση ξένων Μέσων στο Πεκίνο

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Διαμαρτυρίες για παρακώλυση ξένων Μέσων Facebook Twitter
EPA
0

Η οργανωτική επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει μπλοκάρει δημοσιογράφους που θέλουν να καλύψουν τις προετοιμασίες για τους Αγώνες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Κίνας (FCCC) κατηγόρησε τις κινεζικές αρχές ότι «παρακωλύουν συνεχώς» τις προσπάθειες ξένων μέσων ενημέρωσης να καλύψουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που πρόκειται να ξεκινήσουν κοντά στην κινεζική πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε μια καυστική δήλωση, η FCCC ισχυρίστηκε ότι οι αρχές αρνούνται ή αγνοούν αιτήματα για πρόσβαση και ακολουθούν, παρενοχλούν και κακομεταχειρίζονται δημοσιογράφους.

Στην αναφορά υπάρχουν αρκετές αφηγήσεις συγκεκριμένων περιπτώσεων από ξένους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής κακοποίησης ενός δημοσιογράφου που έκανε λόγο για μποϊκοτάζ σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι επανειλημμένες έρευνες των μελών μας προς την οργανωτική επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (Bocog) σχετικά με το πώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μπορούν να καλύψουν τους Αγώνες αντιμετωπίστηκαν με αντικρουόμενες απαντήσεις ή παραμελήθηκαν εντελώς», ανέφερε η FCCC.

«Τα μέλη της FCCC αναφέρουν ότι πέρασαν εβδομάδες προσπαθώντας να λάβουν στοιχεία επικοινωνίας για τους διαμεσολαβητές των μέσων ενημέρωσης της Bocog και στο τέλος έλαβαν απορριπτικές ή ανακριβείς πληροφορίες από αυτούς».

Σε απάντηση, η Bocog είπε ότι η Κίνα «δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την Ένωση».

«Αυτά που ανέφερε αυτή η επιτροπή δεν συνάδουν με τα γεγονότα και δεν μπορούν να αντιπροσωπεύουν την αληθινή φωνή των ξένων δημοσιογράφων στην Κίνα», ανέφερε στον Guardian σε μια μακροσκελή δήλωση.

Η Bocog είπε ότι «εγγυήθηκε την ελευθερία της κάλυψης» από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τους Αγώνες, σύμφωνα με τις «κινεζικές πολιτικές» και με την προϋπόθεση ότι οι δημοσιογράφοι συμμορφώνονται με τους «αντίστοιχους κινεζικούς νόμους, κανονισμούς και πολιτικές κατά της επιδημίας».

Ωστόσο, η δήλωση έκανε επίσης πολλές αναφορές, που φάνηκε να απαντούν στις κλήσεις που έγιναν από την FCCC. Μεταξύ αυτών και η δημιουργία ενός ειδικού γραφείου συνδέσμου μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των Αγώνων και η πρόσκληση ξένων μέσων σε εκδηλώσεις του εγχώριου τύπου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας, θα διοργανωθούν τρεις συνεντεύξεις τύπου για ξένα μέσα ενημέρωσης στο στάδιο του πατινάζ, το Ολυμπιακό χωριό και το αθλητικό κέντρο.

Δεσμεύτηκαν δε, να αυξήσουν εν καιρώ την ποσόστωση εγγραφής ξένων μέσων ενημέρωσης στα προκριματικά.

Η δήλωση ανέφερε ότι η Bocog «πάντα καλωσόριζε ευπρόσδεκτα» την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και τις αναφορές ξένων δημοσιογράφων σχετικά με την προετοιμασία των Αγώνων, παρείχε πάντα καλές υπηρεσίες ενώ αρνείται ότι υπήρχε «η λεγόμενη ανεπαρκής αποκάλυψη πληροφοριών».

Ως μέρος της υπεράσπισής της, επισήμανε την παράδοση 28 τευχών ενημερωτικού δελτίου Ολυμπιακών Αγώνων σε 183 μέσα ενημέρωσης.

Δεν αναφέρθηκε ωστόσο, σε εκκλήσεις της FCCC για έγκριση βίζας ξένων δημοσιογράφων που είχαν σταματήσει εδώ και καιρό, μετά την απέλαση δεκάδων το 2020.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ