Χάρβαρντ: Για εμπόριο οργάνων διώκεται διευθυντής νεκροτομείου της ιατρικής σχολής

Χάρβαρντ: Για εμπόριο οργάνων διώκεται διευθυντής νεκροτομείου της ιατρικής σχολής Facebook Twitter
Ο κατηγορούμενος Σέντρικ Λοτζ/ Φωτ.:CBS
0

Για εμπόριο οργάνων κατηγορούνται ο διευθυντής νεκροτομείου της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η συζυγός του και τρία ακόμα άτομα. 

Εκτός από το εμπόριο οργάνων μεταξύ άλλων, διώκονται για «συνέργεια στην κλοπή και την παράνομη μεταφορά κλεμμένων ειδών», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, που εξέδωσε το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της Boston Globe.

«Μερικά εγκλήματα είναι αδύνατο να κατανοηθούν», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Πενσυλβάνια, ο Τζέραρντ Κάραμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση για τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών στον 55χρονο Σέντρικ Λοτζ και την 63χρονη σύζυγό του Ντενίζ Λοτζ. Τόσο το ζευγάρι όσο και ένα ακόμα πρόσωπο, η 44χρονη Κατρίνα Μακλίν από τη Μασαχουσέτη, συνελήφθησαν χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Ειδικότερα, ο Σέντρικ Λοτζ, διευθυντής ως τον Μάιο του νεκροτομείου της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, κατηγορείται πως από το 2018 ως το 2022 ήταν μέλος «εθνικού κυκλώματος, που αγόραζε και πουλούσε ανθρώπινα λείψανα κλεμμένα από το Χάρβαρντ και νεκροτομείο του Άρκανσο», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη. Κατηγορείται επίσης πως «έκλεβε όργανα και άλλα τμήματα πτωμάτων που είχαν δωριστεί στην επιστήμη, για την ιατρική έρευνα και μόρφωση, πριν από την αποτέφρωσή τους».

Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Τζέραρντ Κάραμ έκρινε πως «η κλοπή και η εμπορία ανθρωπίνων λειψάνων πλήττει την ίδια την ουσία του τι μας κάνει ανθρώπινα όντα». Κατήγγειλε τις «ειδεχθείς» και «φρικιαστικές» πράξεις της ομάδας και υποσχόμενος πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα «θύματα» και τους οικείους τους.

Σε email, που ήρθε στη δημοσιότητα, με την ένδειξη «Μια αποτροπιαστική προδοσία», οι πρυτάνεις των σχολών ιατρικής του Χάρβαρντ, ο Τζορτζ Ντάλι και ο Έντουαρντ Χάντερτ, αναφέρουν ότι με «φρίκη» ενημερώθηκαν ότι «κάτι που προκαλεί τόσο μεγάλη ταραχή μπόρεσε να συμβεί στο πανεπιστήμιο» που «είναι αφοσιωμένο στην περίθαλψη και στην υπηρεσία» των ανθρώπων.

Ο Σέντρικ Λοτζ, απολύθηκε στις αρχές Μαΐου από το πανεπιστήμιο και οι αρχές «θεωρούν πως έδρασε χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε» στο πανεπιστήμιο ενώ τόνισαν πως τα υπόλοιπα πρόσωπα που διώκονται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση δεν είχαν «καμιά σχέση με το Χάρβαρντ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM