«Χάος» στη Νικαράγουα - 212 νεκροί διαδηλωτές από τη βίαιη καταστολή

«Χάος» στη Νικαράγουα - 212 νεκροί διαδηλωτές από τη βίαιη καταστολή Facebook Twitter
EPA
0

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) κατήγγειλε σήμερα τις ενέργειες καταστολής της κυβέρνησης της Νικαράγουας που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 212 άνθρωποι τους τελευταίους δύο μήνες, στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι τις 19 Ιουνίου είχαν καταγραφεί 212 νεκροί και 1.337 τραυματίες. Μέχρι τις 6 Ιουνίου είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή της, που παρουσιάστηκε στην έκτακτη σύνοδο του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσινγκτον, η CIDH κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρατική βία στόχευε να αποτρέψει τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις και να πνίξει αυτήν την έκφραση της πολιτικής αντιπολίτευσης.

Ο νέος αυτός απολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος μιας εβδομάδας βίαιων επιθέσεων των δυνάμεων ασφαλείας προκειμένου να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους πολλές πόλεις, όπως τη Μασάγια που απέχει 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μανάγκουα και έχει κηρυχθεί από τους κατοίκους της εξεγερμένη πόλη.

Η πόλη αυτή πολιορκείται εδώ και αρκετές ημέρες από πάνοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Σήμερα επικρατούσε σχετική ηρεμία, μετά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη ο αστυνομικός διευθυντής Ραμόν Αβελάν με Καθολικούς επισκόπους οι οποίοι πήγαν εκεί για να αποφευχθεί μια νέα σφαγή.

Ο Αβελάν υποσχέθηκε ότι θα απελευθερωθούν οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες, μετά το κύμα διαμαρτυριών εναντίον του προέδρου Ορτέγκα και της συζύγου του και αντιπροέδρου Ροσάριο Μουρίγιο.

Ο καρδινάλιος Λεοπόλντο Μπρένες, ο επικεφαλής της αποστολής των επισκόπων μαζί με τον Αποστολικό Νούντσιο Βαλντεμάρ Στανισλάβ, είπε ότι ελπίζει πως ο Αβελάν θα τηρήσει τη δέσμευσή του, ότι δεν θα υποστούν διώξεις οι κάτοικοι της Μασάγια και ότι θα αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι.

Πάντως, φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί –μασκοφόροι άνδρες με βαρύ οπλισμό– συνέχιζαν σήμερα να επιτηρούν την πρόσβασση σε πολλές πόλεις της χώρας και διέλυαν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι κάτοικοι.

Η έκθεση της CIDH είναι κρίσιμης σημασίας, ενόψει της επανάληψης του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα με τη μεσολάβηση της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία απεύθυνε έκκληση στον Ορτέγκα να επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών τον Μάρτιο του 2019, αντί για τα τέλη του 2021. Ο 72χρονος πρώην αντάρτης που κυβερνά τη Νικαράγουα από το 2007 τηρεί σιγή στο θέμα αυτό, όμως δέχεται εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις να υποχωρήσει.

Ενώ η CIDH παρουσιάζει τα συμπεράσματά της στην Ουάσινγκτον, αστυνομικοί και ένοπλες συμμορίες φιλοκυβερνητικών εξακολουθούν να δολοφονούν ατιμώρητοι τους διαδηλωτές στους δρόμους της Νικαράγουας, κατήγγειλε ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, ο διευθυντής της μκο Human Rights Watch για την Αμερική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM