Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η Μινεάπολη μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του, με επεισόδια να έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη την πόλη.

 

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ έχει πυροδοτήσει ένα παγκόσμιο κύμα οργής και βίαιες διαδηλώσεις στη Μινεάπολη. Η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου προκειμένου να κρατά το πλήθος μακριά, ενώ την ίδια στιγμή τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από ελικόπτερο που δείχνουν δεκάδες εστίες φωτιάς αλλά και ανθρώπους να λεηλατούν καταστήματα.

 

 

 


Ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας Αφροαμερικανός ηλικίας 46 ετών, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας στη Μινεάπολη, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του, το βίντεο της οποίας έχει γίνει viral. Περαστικοί τράβηξαν βίντεο τον 46χρονο με το πρόσωπο στο έδαφος, δεμένο με χειροπέδες, να φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω» την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός είχε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του.

 

Οι τέσσερις αστυνομικοί, που ενεπλάκησαν, αποπέμφθηκαν και οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, χωρίς, ωστόσο, προς το παρόν να έχουν ασκηθεί επισήμως διώξεις με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ να ζητά να τους απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

 

Οι εικόνες καταστροφής από τις διαδηλώσεις στη Μινεάπολη έχουν κατακλύσει τα social media, με την φωτογραφία ενός κτιρίου που έχει τυλιχθεί στις φλόγες να έχει ξεχωρίσει. Το υπό κατασκευή κτίσμα επρόκειτο να γίνει συγκρότημα 189 διαμερισμάτων για ενοικιαστές με χαμηλά εισοδήματα. 

 

 

 

Η κατασκευή του ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο με στόχο να παραδοθεί μες στη χρονιά. Η φωτιά ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης με τα ξύλινα πατώματα των πάνω ορόφων να τυλίγονται πρώτα στις φλόγες και μέχρι το πρωί της Πέμπτης το πάλαι ποτέ εν εξελίξει οικοδόμημα είχε δώσει την θέση του σε μια μάζα τσιμέντου και στάχτης.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Star Tribune