Χάος προκαλεί στη Βενεζουέλα η απόσυρση του μεγαλύτερου σε αξία χαρτονομίσματος

Χάος προκαλεί στη Βενεζουέλα η απόσυρση του μεγαλύτερου σε αξία χαρτονομίσματος Facebook Twitter
EPA/MIGUEL GUTIERREZ
0

Μεγάλες ουρές στις τράπεζες και χάος προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, να αποσύρει το μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ σε μόλις λίγες ημέρες, και πριν καν αρχίσει η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων που θα το αντικαταστήσουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, σκοπός της απόσυρσης είναι καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, υποστηρίζοντας ότι η «μαφία» κρατάει τέτοια χαρτονομίσματα σε πόλεις της Κολομβίας και της Βραζιλίας. Ο Μαδούρο έδωσε 72 ώρες για την κατάργηση του χαρτονομίσματος.

Η προθεσμία έληξε την Πέμπτη και την ίδια ημέρα η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα έδινε στην κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 μπολιβάρ - το πρώτο από μία σειρά νεών χαρτονομισμάτων που θα φτάνουν μέχρι τα 20.000 μπολιβάρ. Ωστόσο, η Πέμπτη πέρασε και τα νέα χαρτονομίσματα δεν εμφανίστηκαν. Παράλληλα, ορισμένα ATM συνέχιζαν την Πέμπτη να βγάζουν τα άχρηστα πλέον χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ, με αποτέλεσμα πολλοί να χρειαστεί να πάνε και πάλι στις τράπεζες.

Χάος προκαλεί στη Βενεζουέλα η απόσυρση του μεγαλύτερου σε αξία χαρτονομίσματος Facebook Twitter
EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Ο πρόεδρος της χώρας ευχαρίστησε χθες τους πολίτες για την κατανόησή τους, ενώ ανέφερε ότι τα νέα χαρτονομίσματα διανέμονται ήδη και ότι θα κυκλοφορήσουν πλήρως τον Ιανουάριο. Όμως, σύμφωνα με το BBC, δεν έχουν φανεί ακόμα στην αγορά. Ο Μαδούρο επέκτεινε παράλληλα για άλλες 72 ώρες το κλείσιμο των συνόρων με την Κολομβία και τη Βραζιλία, υποστηρίζοντας ότι η «μαφία» θα προσπαθήσει να φέρει τα χαρτονομίσματα από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, το Νοέμβριο, υπήρχαν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ στην κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι τα 100 μπολιβάρ αξίζουν μόλις δύο σεντς του αμερικανικού δολαρίου στη μαύρη αγορά. Η αξία του νομίσματος της Βενεζουέλας έχει μειωθεί δραματικά λόγω του υψηλού πληθωρισμού που μαστίζει τη χώρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ