Παραλήρημα Πολωνού πολιτικού: «Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων οφείλεται στο ότι οι γυναίκες πίνουν»

«Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων οφείλεται στο ότι οι γυναίκες πίνουν»: Οργή κατά Πολωνού πολιτικού Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/TOMASZ WIKTOR
0

Οργή στην Πολωνία κατά του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, Jaroslaw Kaczynski, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από τις νεαρές γυναίκες ευθύνεται για το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στη χώρα της ΕΕ.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και σελέμπριτι καταγγέλλουν τον 73χρονο και τα σχόλιά του ως ανοησίες. 

«Αν συνεχιστεί η κατάσταση όπου, μέχρι την ηλικία των 25 ετών, οι νεαρές γυναίκες πίνουν όσο και οι άνδρες της ηλικίας τους, τότε δεν θα υπάρξουν παιδιά» δήλωσε, χαρακτηριστικά.

«Ένας άνδρας, για να γίνει αλκοολικός πρέπει να πίνει υπερβολικά για 20 χρόνια, κατά μέσο όρο, (...) ενώ μία γυναίκα μόλις δύο» συμπλήρωσε. 

Ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) δήλωσε ότι οι πληροφορίες του προέρχονται από έναν γιατρό ο οποίος «κατάφερε να θεραπεύσει το ένα τρίτο των ανδρών αλκοολικών ασθενών του, αλλά καμία γυναίκα».

Συνέχισε, παράλληλα, αναφέροντας πως δεν είναι υπέρ τη μητρότητας σε νεαρή ηλικία καθώς μία γυναίκα πρέπει να ωριμάσει πριν αποκτήσει παιδιά. «Αλλά, εάν πίνει από την ηλικία των 25 ετών -κάνω λίγη πλάκα- τότε αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό». 

Joanna Scheuring-Wielgus, των Αριστερών, έκανε λόγο για «ανοησίες» και επεσήμανε πως ο Kaczynski είναι ένας «πατριαρχικός γέρος». «Μπορούμε, φυσικά, να γελάσουμε με αυτό, να κάνουμε memes, αλλά είναι ένα σοβαρό, τραγικό θέμα» είπε. 

Η Katarzyna Lubnauer, βουλευτής των Φιλελευθέρων, είπε πως ο Kaczynski είναι «εκτός τόπου και χρόνου» και συμπλήρωσε πως τα σχόλιά του «ανοησίες που προσβάλουν τις γυναίκες». 

Θέση για το ζήτημα πήρε και η σύζυγος του ποδοσφαιριστή Robert Lewandowski, Anna, η οποία έγραψε: «ΑΡΚΕΤΑ. Θυμώνω όταν πολιτικοί κατηγορούν τις γυναίκες αδίκως, αντί να αναγνωρίζουν το αληθινό πρόβλημα». 

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, το σημερινό ποσοστό γεννήσεων είναι λίγο πάνω από 1,3 παιδιά για κάθε γυναίκα - ένα ποσοστό κάτω τόσο από το μέσο όρο της ΕΕ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Διεθνή / Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Οι κάτοικοι στην Γκουανγκντόνγκ βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό για πλημμύρες - Οι αρχές προβλέπουν ότι το νερό θα φτάσει σε επίπεδα που παρατηρούνται «μία φορά στα εκατό χρόνια»
NEWSROOM