Τι προβλέπει η πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Χαμάς: Η πρόταση κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Χαμάς παρουσίασε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στους μεσολαβητές και τις ΗΠΑ

Η πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την ελευθερία των Παλαιστινίων κρατουμένων, 100 από τους οποίους εκτίουν ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters.

Η Χαμάς είπε ότι η αρχική απελευθέρωση των Ισραηλινών θα περιλαμβάνει γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και άρρωστους ομήρους σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 700-1.000 Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με την πρόταση. Περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των Ισραηλινών «γυναικών νεοσύλλεκτων».\

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση, η Χαμάς είπε ότι θα συμφωνηθεί μια ημερομηνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός μετά την αρχική ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων, καθώς και προθεσμία για την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Η ομάδα είπε ότι όλοι οι κρατούμενοι και από τις δύο πλευρές θα απελευθερωθούν σε ένα δεύτερο στάδιο του σχεδίου.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι μια νέα πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα που παρουσίασε η Χαμάς στους μεσολαβητές εξακολουθεί να βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές απαιτήσεις». Το γραφείο του είπε ότι μια ενημέρωση για το θέμα θα παραδοθεί στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και στο διευρυμένο γραφείο ασφαλείας την Παρασκευή.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ προσπαθούν να περιορίσουν τις διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι η κατάπαυση του πυρός, καθώς η βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση έχει το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πληγείσας Λωρίδας της Γάζας να αντιμετωπίζει λιμό.

Αξιωματούχοι του Κατάρ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Η Αίγυπτος επιδιώκει να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να αυξήσει τις παραδόσεις βοήθειας στη Λωρίδα και να επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο νότο και στο κέντρο του θύλακα να μετακινηθούν προς τα βόρεια, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

«Μιλάμε για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, που σημαίνει εκεχειρία, παρέχοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα βοήθειας», είπε στην αστυνομική ακαδημία της Αιγύπτου.

Ο Σίσι προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους μιας ισραηλινής εισβολής στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Με πληροφορίες Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Οριστική η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της καμπάνιας του 2012

Διεθνή / Γαλλία: Οριστική η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της καμπάνιας του 2012

Παράλληλα, τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και η σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι, βρίσκονται αντιμέτωποι με έρευνες για πιθανές προσπάθειες επηρεασμού μαρτύρων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Λιβύης
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM