H ζωή στο Ισραήλ μετά το εμβόλιο: Χαλαρώνουν τα μέτρα - «Είναι σαν να κάνεις σεξ αφότου έχεις ναυαγήσει σε ερημονήσι»

H ζωή στο Ισραήλ μετά το εμβόλιο: Χαλαρώνουν τα μέτρα - «Είναι σαν να κάνεις σεξ αφότου έχεις ναυαγήσει σε ερημονήσι» Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η ζωή στο Ισραήλ επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητά της και πολλά από τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα χαλαρώνουν χάρη στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός στη χώρα έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, το Ισραήλ απέχει μια «ανάσα» από την οριστική απαλλαγή των lockdown, την ώρα που πολλές χώρες στην Ευρώπη προχωρούν σε εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

Το Ισραήλ, είχε ένα από τα υψηλότερα καθημερινά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως, ωστόσο πλέον βρίσκεται «μπροστά» στον εμβολιασμό του πληθυσμού του και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί σημαντικά. Η καθημερινότητα στο Ισραήλ, επιστρέφει αργά μεν αλλά σταθερά στους κανονικούς ρυθμούς της, με τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ να ανοίγουν ξανά.

Μόλις εμβολιαστούν οι πολίτες που λαμβάνουν το «Green Pass», το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, επιτρέπεται να εισέρχονται ελεύθερα σε χώρους όπως γυμναστήρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αίθουσες γάμου και συναυλίες. 

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, τα εστιατόρια θα λειτουργήσουν και τους εσωτερικούς χώρους τους για χρήση έως και 75% της χωρητικότητας, με ανώτατο όριο τα 100 άτομα και με τραπέζια σε απόσταση δύο μέτρων. Οι κάτοχοι της πράσινης κάρτας μπορούν επίσης να μπουν στα μπαρ, αλλά δεν μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με άγνωστο, παρά μόνο με όποιον ζουν στο ίδιο σπίτι.

Στους ανοιχτούς χώρους των μπαρ και των εστιατορίων οι κανόνες είναι πιο χαλαροί. Την ίδια ώρα, πολλοί από τους μαθητές που έχουν μείνει εκτός σχολικής αίθουσας για μήνες, θα αρχίσουν να επιστρέφουν στο σχολείο από αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι αίθουσες εκδηλώσεων, οι αθλητικοί χώροι και οι χώροι λατρείας ανοίγουν εκ νέου σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Οι Ισραηλινοί που βρίσκονται στο εξωτερικό θα μπορούν πλέον να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αυτήν την εβδομάδα, καθώς υπολογίζονται τουλάχιστον 1.000 αφίξεις την Κυριακή.

«Μπορούμε να βγούμε και να διασκεδάσουμε πλέον. Να συναντήσουμε φίλους χωρίς φόβο και να κάνουμε ένα μικρό πάρτι. Ένα μήνα μετά την δεύτερη  δόση του εμβολίου, επέστρεψα στην κανονικότητα και προσκάλεσα 30 εμβολιασμένους φίλους μου σε ένα πάρτι επιτέλους στο σπίτι μου, χωρίς μάσκες. Είναι σαν την καταιγίδα μετά την ξηρασία», δήλωσε  ο 27χρονος Ντάνιελ Λίπτζιτς, πίνοντας την μπύρα του σε ένα γεμάτο μπαρ. «Όχι, είναι σαν το σεξ αφότου έχεις εγκλωβιστεί σε ένα έρημο νησί», πρόσθεσε η φίλη του, Noa. «Ακόμη και η γιαγιά μου κάνει πάρτι», είπε.

Το Ισραήλ ίσως αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η ζωή μας μετά την πανδημία. Προς το παρόν, βέβαια, παραμένουν ορισμένοι περιορισμοί, ενώ υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις και για το πώς θα διαχειριστεί η χώρα τους τουρίστες ή Ισραηλινούς που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα.

Με πληροφορίες από New York Times/Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM