H Τζάνετ Γέλεν, πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

H Τζάνετ Γέλεν, πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Facebook Twitter
H Τζάνετ Γέλεν, η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ (EPA)
0

Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της Τζάνετ Γέλεν ,στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Η Γέλεν, άλλοτε πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

Η Γέλεν, 74 ετών, είναι το τρίτο μέλος της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου που ο διορισμός του εξασφαλίζει πράσινο φως από την αμερικανική άνω Βουλή, έπειτα από τον Λόιντ Όστιν, τον στρατηγό ε.α. που έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που ανέλαβε υπουργός Άμυνας και την Άβριλ Χέινς, το άλλοτε νούμερο δύο της CIA, που ανέλαβε διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Γέλεν, οικονομολόγος, θα αντικαταστήσει τον Στίβεν Μνούτσιν εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Παράλληλα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε με 15 ψήφους υπέρ και 3 κατά τον διορισμό του βετεράνου διπλωμάτη Άντονι Μπλίνκεν στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για να διεξαχθεί ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος εντός της εβδομάδας.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, κορυφαίος εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή, εξέφρασε την ελπίδα ότι η η ολομέλεια θα ψηφίσει σήμερα Τρίτη. «Ο κόσμος καίγεται αυτή τη στιγμή», εξήγησε, υπάρχουν «πιεστικές κρίσεις σε κάθε περιοχή και ημισφαίριο».

Ο κ. Μπλίνκεν, στενός συνεργάτης του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επί χρόνια, είχε εξασφαλίσει την έγκριση της Γερουσίας και στο παρελθόν, πιο πρόσφατα όταν είχε διοριστεί δεύτερος τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία και του Τζο Μπάιντεν στην αντιπροεδρία.

Αναμένεται να δει τον διορισμό του στο νέο του αξίωμα να εγκρίνεται εύκολα.

Τον Άντονι Μπλίνκεν, άλλοτε διευθυντή προσωπικού της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, εξήραν στελέχη της κι από τα δύο κόμματα.

Ο Ντάνιελ Σμιθ, ο πρώην διευθυντής του ινστιτούτου της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, ανέλαβε προσωρινά υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM