H Γαλλία αναβάλλει τη Black Friday λόγω «σκληρού» lockdown

H Γαλλία αναβάλλει τη Black Friday λόγω «σκληρού» lockdown Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
0

Στην Γαλλία η Black Friday, η ημέρα των υποτιθέμενων υπέρ-εκπτώσεων, δεν θα είναι η ερχόμενη Παρασκευή 27/11, αλλά η Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου. Την αναβολή πέτυχε ο υπ. Οικονομίας Λεμέρ πείθοντας την Amazon.

Η μόδα της Black Friday, προήλθε από την Αμερική όπου πραγματοποιείται τη πρώτη Παρασκευή μετά την Γιορτή των Ευχαριστιών και καθιερώθηκε και στην Ευρώπη την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Όμως για τον υπουργό Οικονομία Μπρουνό Λεμέρ ήταν αδιανόητο να διατηρηθεί η ημερομηνία στις 27 Νοεμβρίου σε περίοδο εγκλεισμού για το covid-19 με κλειστά στη χώρα τα τοπικά καταστήματα.


Εν αναμονή του διαγγέλματος Μακρόν

Τις μεγαλύτερες πολιτικές πιέσεις από τις αρχές του μήνα δέχθηκε η Amazon France που είχε ήδη αρχίσει τη διαφημιστική της εκστρατεία για τις 27 του μηνός. Η πρόταση Λεμέρ για μεταφορά της ημερομηνίας πήρε το δρόμο της και ο γενικός διευθυντής της Amazon France Φρεντερίκ Ντυβάλ, μέσω twitter αποδέχθηκε την αναβολή για τις 4 Δεκεμβρίου «εφ' όσον αυτό διευκολύνει το άνοιγμα των καταστημάτων πριν από την 1η Δεκεμβρίου» υπογράμμισε, δείχνοντας έτσι ένα πιο φιλικό πρόσωπο προς τους καταστηματάρχες.


Την Πέμπτη ο Μπρούνο Λεμέρ συγκέντρωσε τους παράγοντες, τις ομοσπονδίες εμπόρων, τους μεγάλο-διανομείς, όσους εμπορεύονται μέσω διαδικτύου και βεβαίως την Amazon France. Τελικά επικυρώθηκε η συμφωνία για τις 4 Δεκεμβρίου.

Οι καταστηματάρχες, περιμένουν τώρα το διάγγελμα Μακρόν την ερχόμενη Τρίτη, για να δουν εάν θα μπορέσουν να ανοίξουν από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Μέσα στην εβδομάδα, βουλευτές της αριστεράς και οικολόγοι στη Γαλλία, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, προσωπικότητες του πολιτισμού και ενώσεις, υπέγραψαν μια εκστρατεία που ξεκίνησε στο διαδίκτυο, με την οποία καλούν τους πολίτες να αποφύγουν να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους μέσω του ιστότοπου Amazon.

«Αγαπημένε Άγιε Βασίλη, φέτος δεσμευόμαστε σε #ΧριστούγενναΧωρίςAmazon», αναφέρουν οι υπογράφοντες.
Μεταξύ των οργανώσεων που συνυπογράφουν την αίτηση είναι η Greenpeace, η France Nature Environment, αλλά και η συνομοσπονδία εμπόρων της Γαλλίας, όπως και ο κινηματογραφιστής Σιρίλ Ντιόν, η συγγραφέας Κριστίν Ορμπάν και άλλοι καλλιτέχνες και προσωπικότητες του πολιτισμού.

Οι υπογράφοντες παρουσιάζουν με μελανά χρώματα τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της Amazon, ενώ καλούν τους πολίτες να προτιμήσουν τα κοντινά τους καταστήματα ή την κυκλική οικονομία για τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους.

«Δεν είναι απλώς μια έκκληση να μην κάνουμε παραγγελίες μέσω του Amazon, είναι μια θετική εκστρατεία υπέρ των κοντινών μας καταστημάτων και ενός πιο βιώσιμου διαδικτυακού εμπορίου», δήλωσε ο Γάλλος βουλευτές Ματιέ Ορφελέν.

Οι υπογράφοντες ζητούν επίσης την υιοθέτηση νόμων που θα περιορίζουν την ανάπτυξη του γίγαντα του διαδικτυακού εμπορίου στη Γαλλία.

Εξάλλου, σε μια ξεχωριστή κίνηση, με άρθρο τους πολιτικοί, συνδικαλιστές, εκδότες και βιβλιοπώλες ζητούν από τη γαλλική κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτο φόρο στις πωλήσεις του Amazon, υπογραμμίζοντας «την άμεση ανάγκη να σταματήσει η επέκταση του γίγαντα του διαδικτυακού εμπορίου».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM