Η ομάδα της Φόρμουλα 1 της Mercedes ανακοίνωσε σήμερα ότι έπειτα από αμοιβαία συμφωνία τερματίζει τη συνεργασία της με μια εταιρεία που είχε εμμέσως συνδεθεί με τη φονική πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ.

 

Η εταιρεία παρείχε τη μόνωση για τον Πύργο Γκρένφελ πριν από τη φονική πυρκαγιά στο Λονδίνο που προκάλεσε τον θάνατο 72 ανθρώπων το 2017.

 

Η συμφωνία με την εταιρεία Kingspan είχε ανακοινωθεί μόλις την περασμένη εβδομάδα, με το λογότυπο να εμφανίζεται στα αυτοκίνητα των οδηγών της Mercedes, Lewis Hamilton και Valtteri Bottas για τον αγώνα στη Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, ήταν μια συμφωνία που δέχτηκε πολλές επικρίσεις για την φερόμενη σχέση της Kingspan με τη μόνωση στον Πύργο Γκρένφελ.

 

Ο Βρετανός υπουργός Μάικλ Γκόουβ, ανέφερε σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mercedes Formula 1, Toto Wolff, ότι ελπίζει πως η ομάδα θα «επανεξετάσει» την εμπορική συνεργασία καθώς «απειλεί να υπονομεύσει όλη την καλή δουλειά που έχουν κάνει η εταιρεία και ο αθλητισμός».


Ο όμιλος εκστρατείας Grenfell United, που αποτελείται από επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς, είπε ότι συναντήθηκαν με τον Wolff για να παρουσιάσουν σε αυτόν και στην ομάδα του «τα γεγονότα της εμπλοκής της Kingspan στο Γκρένφελ» αφού ζήτησαν πρώτα να διακοπεί η συνεργασία.

 

Με ανάρτησή της στο Twitter η ομάδα της Mercedes ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η συνεργασία ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα «και τα δύο μέρη κατέληξαν στη συνέχεια στο συμπέρασμα ότι δεν είναι σκόπιμο να προχωρήσει η εταιρική σχέση στην τρέχουσα χρονική στιγμή, παρά τον επιδιωκόμενο θετικό αντίκτυπό της, και ως εκ τούτου συμφωνήσαμε ότι θα διακοπεί με άμεσα».

 

Σε ανακοίνωσή της σήμερα η εταιρεία Kingspan ανέφερε ότι «Γνωρίζουμε σε βάθος τις ευαισθησίες που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες και έτσι συμφωνήσαμε από κοινού ότι δεν είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε την τρέχουσα χρονική στιγμή». Η Grenfell United, δήλωσε ικανοποιημένη για τον τερματισμό της συμφωνίας.

 

Ωστόσο, η Kingspan πρόσθεσε ότι «δεν είχε κανένα ρόλο στην ανακαίνιση του Πύργου Γκρένφελ», ενώ αναγνώρισε επίσης ότι «η επιχείρηση Kingspan Insulation UK είναι βασικός συμμετέχων στην έρευνα του Πύργου Γκρένφελ».


«Δεν φτιάξαμε την εξωτερική επένδυση στον Πύργο Γκρένφελ», ανέφερε νωρίτερα η εταιρεία. «Η ίδια η έρευνα ανέφερε ότι "ο κύριος λόγος" για την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς στο Γκρένφελ ήταν η επένδυση ACM με πυρήνα από πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιήθηκε στο εξωτερικό του κτιρίου.

 

»Κανένα σύστημα πρόσοψης που χρησιμοποιεί αυτήν την επένδυση PE ACM, ανεξάρτητα από τη μόνωση που χρησιμοποιήθηκε, δεν θα είχε περάσει το απαραίτητο αντιπυρικό τεστ στο σύστημα μεγάλης κλίμακας. Η μονωτική μας πλακέτα K15 χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά σε αυτό το μη ασφαλές σύστημα.

 

»Δεν προμηθεύσαμε ούτε προτείναμε το Κ15 στον Πύργο Γκρένφελ. Το Κ15 αποτελούσε περίπου το 5% του μονωτικού στρώματος του συστήματος πρόσοψης. Αντικαταστάθηκε εν αγνοία μας» επιμένει μεταξύ άλλων η εταιρεία.

 

Η έρευνα για την τραγωδία στον Πύργο Γκρένφελr βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Με πληροφορίες του CNN