H Βρετανία επιστρέφει τα νησιά Τσάγκος στον Μαυρίκιο με μία εξαίρεση

H Βρετανία επιστρέφει τα νησιά Τσάγκος στον Μαυρίκιο Facebook Twitter
Eγκατάσταση υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Ντιέγκο Γκαρσία, στα νησιά Τσάγκος / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να παραδώσει τα νησιά Τσάγκος στον Μαυρίκιο, τερματίζοντας χρόνια αναμονής και διαμάχης για την τελευταία αφρικανική αποικία της Βρετανίας

Η Βρετανία εκδίωξε τους κατοίκους των Τσάγκος τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 -γεγονός που το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει χαρακτηρίσει ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας- όταν διατήρησε στην κατοχή τους, αποκαλώντας τα Τσάγκος «Βρετανικό Έδαφος του Ινδικού Ωκεανού» ή BIOT, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μαυρίκιου το 1968. 

Η συμφωνία ακολουθεί γύρους διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το 2022, αφού τα επιχειρήματα του Μαυρίκιου για κυριαρχία αναγνωρίστηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (Itlos) το 2019 και το 2021. 

Η Βρετανία κρίθηκε ότι διαχώρισε παράνομα τα νησιά Τσάγκος από τον Μαυρίκιο πριν του χορηγήσει την ανεξαρτησία το 1968. Το Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά αψήφησε τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ και τις δικαστικές αποφάσεις που απαιτούσαν να επιστρέψει τα νησιά, τονίζοντας ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών ήταν μόνο μια «συμβουλευτική γνωμοδότηση». 

Βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, η Βρετανία θα διατηρήσει τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στο Ντιέγκο Γκαρσία, ένα από τα νησιά. Το Ηνωμένο Βασίλειο απέκοψε τα νησιά Τσάγκος από τον υπόλοιπο Μαυρίκιο και έδιωξε μεταξύ 1.500 και 2.000 κατοίκους, ώστε να μπορέσει να μισθώσει το Ντιέγκο Γκαρσία στις ΗΠΑ για στρατιωτική χρήση, και έκτοτε οι δύο σύμμαχοι λειτουργούν από κοινού τη βάση. Σύμφωνα με τον Guardian, το Ντιέγκο Γκαρσία εξαιρείται της συμφωνίας.

*Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM